Društvo

Pet pitanja o dva kovid sertifikata: Šta se promenilo nakon odluke EU i koji dokument čemu služi

Komentari

Autor: Tara Tomović

17/11/2021

-

06:58

Pet pitanja o dva kovid sertifikata: Šta se promenilo nakon odluke EU i koji dokument čemu služi
Pet pitanja o dva kovid sertifikata: Šta se promenilo nakon odluke EU i koji dokument čemu služi - Copyright AP Photo/Andrew Medichini; Johanna Geron; Brynn Anderson; Adrienne Surprenant

veličina teksta

Aa Aa

Odluka o priznavanju srpskih Digitalnih zelenih sertifikata u Evropskoj uniji stupila je na snagu juče, a eUprava ima rok od 48 sati da omogući građanima Srbije preuzimanje sertifikata, navela je za Euronews Srbija ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Međutim, ova informacija zbunila je mnoge građane Srbije koji već poseduju Digitalni zeleni sertifikat, pa čak i one koji ga još nisu preuzeli, te su se otvorila mnoga pitanja o tome koji nam je uopšte sertifikat potreban, za šta nam je koji potreban, ali i šta nam donosi njegovo priznavanje kada su putovanja u pitanju.

Ukratko, građani Srbije će od petka na portalu eUprava moći da podignu dva različita sertifikata - jedan, koji su i do sada mogli, takozvani digitalni zeleni koji se trenutno koristi kao kovid propusnica u ugostiteljskim objektima u Srbiji, i novi, kompatabilan sa evropskim koji će biti dostupan najverovatnije od petka i koji će se koristiti kao kovid propusnica u inostrastvu.

Podsetimo, Digitalni zeleni sertifikat u Srbiji je dostupan od 12. maja ove godine i predstavlja objedinjenu potvrdu o kovid statusu - potvrdu o izvršenoj vakcinaciji i/ili rezultatima različitih testiranja na kovid 19, kao i potvrdu da je neko preležao bolest. Osim toga, srpski sertifikat sadrži ime, prezime, JMBG, pol i broj pasoša (opciono), a ono što je najvažnije jeste QR kod čijim prostim očitavanjem druga strana može videti sve ove podatke.

Štaviše, srpski sertifikat je ujedno i kovid propusnica koju je neophodno posedovati u zatvorenim ugostiteljskim objektima posle 20 časova.

Ipak, zabuna je nastala kada je juče objavljena odluka Evropske komisije kojom će Digitalni zeleni sertifikati iz Srbije biti priznati u EU, a posebno nakon izjave Olivera Varheljija da će "putovanja biti lakša". Tako će građani Srbije koji već poseduju Digitalni zeleni sertifikat moći ponovo da preuzmu onaj koji je usklađen sa EU od petka preko portala eUprava, a od sledeće nedelje na šalterima pošte. Oni koji još nisu izvadili sertifikat, to mogu učiniti od petka i imati ovaj evropski koji će kao propusnica važiti i u Srbiji, i u Evropi.

Građani Srbije sa digitalnim zelenim sertifikatom i do sada su mogli da ulaze u države EU, ali u kafićima, restoranima i muzejima nije bilo moguće očitavanje QR kodova koje su posedovali.

To se sad menja sa novim dokumentom, a promene su nametnule i pet novih pitanja. 

Da li treba da preuzmem evropski ako imam srpski?

Prva i osnovna razlika je u njegovoj nameni. Nakon jučerašnje odluke došlo je do nerazumevanja šta nam domaći sertifikat donosi u inostranstvu i da li nam je onda uopšte potreban nov.

Na primer, dobar deo građana smatra da ako, na primer, može ući u Grčku sa domaćim Zelenim sertifikatom, to znači da će moći da ga koristi kao propusnicu za ulazak u muzeje, taverne, barove, tržne centre gde je mera kovid propusnica na snazi. Tako su naši građani doživeli neprijatnost kada su shvatili da sa srpskim Digitalnim zelenim sertifikatom nisu mogli da obilaze muzeje i restorane, jer kovid redari nisu mogli da ga očitaju. 

Međutim, kada od petka bude dostupan novi Digitalni zeleni sertifikat koji će biti usklađen sa EU digitalnim kovid sertifikatom, građani Srbije koji borave u Evropskoj uniji neće imati probleme te vrste.

Da li to znači da možemo slobodno da putujemo?

Ne, odluka da se se srpski sertifikat upari sa evropskim ne znači i priznavanje vakcina. Mnoge zemlje Evropske unije i dalje ne priznaju Sinofarm i Sputnjik V vakcinu, koju su mnogi građani Srbije primili i tu se ništa nije promenilo. Tela EU mogu da izdaju samo preporuke zemljama članicama, a svaka zemlja za sebe ima pravo da odlučuje za sebe o uslovima ulaska u zemlju. Stoga usklađivanje srpskog i evropskog sertifkata znači samo olakšice u zemljama u koje već sa tim sertifikatom možemo da putujemo.

euprava.gov.rs/printskrin, Unsplash

 

Ključna promena odnosi se samo na očitavanje QR kodova u kafićima, restoranima, muzejima i drugim ustanovama u članicama EU.

Ko prihvata srpski srpski Digitalni zeleni sertifikat za ulazak u zemlju?

Kako navode iz Ministarstva spoljnih poslova, pored država EU, novi sertifikat se odnosi i na ulazak lica koja poseduju digitalni sertifikat država van EU, a koje su se priključile EU sistemu. Imajući u vidu da ova odluka Vlade Srbije stupa na snagu 17. novembra, Ministarstvo spoljnih poslova će blagovremeno izvršiti izmenu i dopunu informacija o režimu putovanja na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, naveli su u dopisu za Euronews Srbija.

Važno je napomenuti da svaka od zemalja članica EU, zadržava pravo da traži dodatnu dokumentaciju ili postavlja dodatne uslove vezane za uslove ulaska u zemlju.

Čemu onda služi domaći Zeleni sertifikat?

Stari sertifikati koje imaju vakcinisani građani Srbije još važe u našoj zemlji i sa njima građani mogu da uđu u zemlje EU, ali oni nisu priznati na ulasku u muzeje restorane, pozorišta i kafiće.

Što je najvažnije, domaći zeleni sertifikat je ujedno i kovid propusnica u toku aktuelnih mera u Srbiji. Poslednja mera jeste ona koja se tiče obavezne kovid propusnice u zatvorenim ugostiteljskim objektima u Srbiji od 20 časova. To znači, da nekoliko minuta pre 20 časova, kovid redar (kog određuju vlasnici ugostiteljskih objekata), mora da skenira QR kodove i proveri vakcinalni ili drugi status mušterije. Oni koji nisu vakcinisani, niti su preležali kovid i nemaju negativan rezultat testa, moraju da napuste objekat.

Osim toga, Digitalni kovid sertifikat je validno sredstvo za prelazak granice u gorenavedenim zemaljama.

Kako do novog sertifikata?

Novi digitalni zeleni sertifikati o vakcinaciji koji su usklađeni sa propisima EU izdavaće se od petka preko portala e-uprava i putem mobilne aplikacije, dok će od sledeće nedelje moći da se podignu i u poštama širom Srbije, izjavila je Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.
 

Komentari (0)

Srbija