Evropa

EU priznala kovid sertifikate Srbije: Šta se menja od sutra kada odluka stupi na snagu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić, Tanjug

15/11/2021

-

09:56

EU priznala kovid sertifikate Srbije: Šta se menja od sutra kada odluka stupi na snagu
EU priznala kovid sertifikate Srbije: Šta se menja od sutra kada odluka stupi na snagu - Copyright euprava.gov.rs/printskrin, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija donela je danas odluku o priznavanju kovid sertifikata iz Srbija, koja na snagu stupa od sutra.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji, najavio je ranije danas da će EU danas usvojiti odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji.

"To znači da će putovanja biti lakša za njihove građane”, kaže Varheji.

Digitalni kovid sertifikati Srbije o vakcinaciji, testiranju ili preležanom kovidu postaće tako ekvivalent EU zelenim kovid setrifikatima kojima se omogućava slobodno putovanje u i unutar EU.

Šta bi zapravo menja sa novom odlukom koja sutra stupa na snagu?

Pre svega, odluka se ne odnosi na pitanje priznavanja vakcina jer mnoge zemlje EU i dalje ne priznaju Sinofarm i Sputnjik V vakcinu, koju su mnogi građani Srbije primili, i tu se ništa nije primenilo.

Svaki kovid sertifikat, osim informacije o vakcinama koje su primljene, sadrži i podatke o preležanoj bolesti, PCR ili antigenskom testu. Svaka od zemalja EU ima posebne uslove kada je reč o vakcinama koje priznaje, ali i kada je reč o pitanju da li uopšte priznaje potvrdu o preležanoj bolesti, koliko taj dokument sme da bude star, odnosno koliko dugo od preležane bolesti se dokument smatra važećim.

Ključna promena, kako za Euronews Srbija kažu u eUpravi odnosi se zapravo na očitavanje QR kodova u kafićima, restoranima, muzejima i sličnim ustanovama u zemljama EU.

Naime, u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu objašnjavaju da su građani Srbije sa digitalnim zelenim sertifikatom i do sada bez problema ulazili u zemlje EU koje priznaju odgovarajuće vakcine davane i u Srbiji, ali nisu mogli da im se očitaju QR kodovi u kafićima, restoranima, muzejima.

"Prepreka je što zemlje EU imaju zatvoren sistem u kom je Srbija nekako morala da se prilagodi. To smo i učinili i poslali smo im na odobrenje. Do sada je to prolazilo njihove provere i danas očekujemo zvanični odgovor", rekali su u Kancelariji neposredno pre nego što je odluka doneta.

Šta je sa priznavanjem vakcina

Naglašavaju da odluka o priznavanju kovid sertifikata iz Srbije ne menja stav pojedinačnih zemalja o priznavanju vakcina.

Svaka zemlja unutar EU definiše koje vakcine priznaje i da li je neophodan PCR test pri ulasku, te građani Srbije prilikom putovanja o tome moraju dobro da se raspitaju. Trenutne detaljne uslove za ulazak u zemlje EU koji važe za naše građane, kao i koje vakcine koja zemlja prihvata pogledajte u posebnom tekstu.

Matić: Nova opcija na portalu eUprave

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić pojasnila je takođe da će od sutra digitalni zeleni sertifikati iz Srbije biti priznavani ne samo na granicama već i u ugostiteljskim objektima širom Evrope.

Kako je rekla srpski digitalni zeleni sertifikat je prošao integracioni test Evropske komisije tako da će na današnjoj sednici biti priznato da je on integresan u evropski digitalni zeleni sertifikat.

Kancelarija za IT će od sutra uvesti novu uslugu koja će se zvati Digitalni zeleni sertifikata kompatibilan sa EU.

Sa tim sertifikatom će moći da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane širom Evrope dok će stari srpski digitalni sertifikat ostati u upotrebi u zemlji.

Sa njim još uvek može da se pređe granica, ali iskjljučivo na osnovu bilateralnih sporazuma koje Srbija ima sa pojedinim zemljama.

EU je, inače, polovinom septembra  u svoj sistem Digitalnih kovid sertifikata pored 27 zemlja članica uključila i 15 zemalja van svojih granica, među kojima nije bila Srbija.

Poslednje na listu zemalja i teritorija, čiji su sertifikati o vakcinaciji, testovima i antitelima potvrđeni kao ekvivalenti EU Kovid sertifikatima, dodate su Albanija, Andora, Farska ostrva, Izrael, Monako, Maroko i Panama.

Pored Albanije iz regiona su i sertifikati Severne Makedonije prihvaćeni u EU pod istim uslovima, kao i digitalni kovid sertifikati EU.

Šta je digitalni kovid sertifikat EU

Digitalni kovid sertifikat Evrpske unije (EUDCC, prethodno nazvan Digitalni zeleni sertifikat), počeo je da funkcioniše početkom jula 2021. godine i on omogućava građanima Unije da se kreću između zemalja.

Svrha sertifikata je da omogući kretanje unutar kontinentalnog bloka, bez potrebe za podvrgavanjem ograničenjima, za sve koji su vakcinisani protiv korona virusa, imaju nedavni negativni rezultat testa ili su se nedavno oporavili od bolesti.

Građani Srbije su do sada pre odlaska u inostranstvo morali dobro da se raspitaju o uslovima koji važe za ulazak u tu zemlju.

Komentari (0)

Evropa