Novosti

Uslovi za ulazak u evropske zemlje koji trenutno važe za državljane Srbije

Komentari

Autor: Tara Tomović

02/06/2021

-

09:00

Uslovi za ulazak u evropske zemlje koji trenutno važe za državljane Srbije
Uslovi za ulazak u evropske zemlje koji trenutno važe za državljane Srbije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Tekst je poslednji put ažuriran 14. aprila 2022. godine

Mnoge zemlje su uvele ograničenja kako bi kontrolisale širenje koronavirusa SARS-CoV-2. Stoga bi državljani Srbije koji putuju u inostranstvo trebalo da se prethodno detaljno informišu o protokolima za ulazak u druge države.

Pročitajte najnovije uslove za ulazak i boravak u nekim od evropskih zemalja.

Albanija

Unsplash

 

Prilikom ulaska u Albaniju potrebno je da se pokaže:

  • potvrda o vakcinaciji, sa datumom od najmanje dve nedelje od pune vakcinacije,
  • negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski ne stariji od 48 sati,
  • ili potvrda o preležanom kovidu 19 (validna je šest meseci nakon izlečenja) 

Ta pravila važe i za putnike koji prolaze kroz Albaniju, a od njih su izuzeta jedino deca do šest godina starosti.

Državljani Albanije koji nemaju neki od potrebnih dokumenata po dolasku u zemlju moraju u desetodnevni karantin.

Austrija

Unsplash

 

Austrija trenutno primenjuje 3G pravilo za ulazak u zemlju. To znači da svi putnici koji poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji, preležanom kovidu ili je  negativnom testu, mogu ući u Austriju.

Potvrda o vakcinaciji se smatra važećom kada stigne u Austriju sve dok dokument pokazuje da je nosilac obavio primarnu vakcinaciju jednom od prihvaćenih vakcina u poslednjih 270 dana. Oni koji su vakcinisani pre više od devet meseci, potrebna im je buster doza da bi se potvrda priznala.

Sertifikat o oporavku se priznaje samo ako je nosilac bio pozitivan na virus u poslednjih 180 dana.

Što se tiče onih koji planiraju da uđu u Austriju sa negativnim kovid testom, vlasti su istakle da prihvataju i brzi antigenski i PCR test. PCR test se prihvata ako je uzet 72 sata pre ulaska, a brzi antigenski test se prihvata ako je uzet u roku od 48 sati pre ulaska.

Bosna i Hercegovina

Unsplash

 

Sa teritorije Srbije, naši državljani mogu bez ograničenja da putuju u Bosnu i Hercegovinu.

Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 sati, ili potvrda o vakcinisanju za osobu koja je pre više od 14 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH primila drugu dozu vakcine ili prvu dozu, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi; ili lekarsku potvrdu kojom se potvrđuje da je lice preležalo COVID-19 u periodu od 14 do 180 dana pre dolaska na granični prelaz.

Bugarska

Pixabay

 

Od 1. maja za ulazak u Bugarsku više neće biti potrebna potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa, niti test na kovid, odlučilo je Ministarstvo zdravlja ove zemlje.

Belgija

pixabay

 

Državljanima Republike Srbije koji nemaju regulisan boravak u Belgiji potreban je nužan razlog za putovanje u Belgiju, uz odgovarajuću potvrdu koja se dobija u Ambasadi Kraljevine Belgije u Beogradu.

Lica koja poseduju dokaz o vakcinaciji nekom od vakcina priznatih od strane EMA, treba da urade PCR ili brzi test pre dolaska u Belgiju, i da urade PCR test prvog i sedmog dana po dolasku u Belgiju. U obavezi su da budu u karantinu dok ne stigne rezultat PCR testa urađenog prvog dana po dolasku u Belgiju

Ukoliko lice nema potvrdu o vakcinaciji nekom od priznatih vakcina, mora da poseduje potvrdu o nužnom razlogu putovanja koju izdaje Ambasada K. Belgije u Beogradu, kao i negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata u momentu ulaska u Belgiju. Po dolasku u Belgiju obavezan je karantin u trajanju od 10 dana i ponovno PCR testiranje prvog i sedmog dana. Karantin može biti skraćen ukoliko se dobije negativan rezultat testa sedmog dana.

Svi putnici koji ulaze u Belgiju imaju obavezu da popune "Public Health Passenger Locator Form", 48 sati pre ulaska u K. Belgiju, osim putnika koji u Belgiju dolaze kopnenim putem i zadržaće se kraće od 48 sati. Putnici koji dolaze avionom ili brodom moraju da popune Public Health Passenger Locator Form, bez obzira na to koliko vremena će boraviti u Belgiji. Nakon popunjavanja formulara, putnik će dobiti SMS sa aktivacionim kodom.

Tranzit automobilom bez posedovanja PCR testa je dozvoljen, uz obavezu popunjavanja Public Health Passenger Locator Form. PCR test nije potreban za tranzit vazdušnim saobraćajem, ako se ne napušta međunarodna tranzitna zona na aerodromu. Za ostale vidove transporta u tranzitu (voz, autobus) potreban je PCR test, ukoliko je na snazi crveni kod, a lice nije vakcinisano jednom od gore navedenih vakcina.

Više informacija je dostupno na  www.info-coronavirus.be/en i na travel.info-coronavirus.be, gde se može preuzeti i Public Health Passenger Locator Form.

Crna Gora

Pixabay

 

Nema nikakvih uslova za ulazak u Crnu Goru.

Hrvatska

Pixabay

 

Državljanima Republike Srbije nije potreban kovid dokument za ulazak u Hrvatsku.

Kipar

Unsplash

 

Vakcinisani putnici mogu da uđu u Kipar, ukoliko su primili jednu od sledećih vakcina:  AstraZeneka, Fajzer, Moderna, Džonson i Džonskon, Sputnjik V, Sinofarm, Sinovak, Kovakin, Novavak i Sputnjik Lajt.

Svi nevakcinisani putnici iz crvene zone (trenutno sve zemlje EU i Srbija su u crvenoj zoni) moraće da obezbede sledeće dokumente:

  • avionsa karta za je završena u roku od 48 sati pre polaska
  • rezultat PCR testa obavljen 72 sata pre polaska ili brzi test na antigen 24 sata pre dolaska
  • PCR test nakon dolaska na Kipar, pokriven putničkim troškovima (test po dolasku može da se uradi na aerodromu u Larnaki za 15 evra ili na aerodromu u Pafosu za 19 evra, a putnik će imati rezultate preko digitalne platforme nakon nekoliko sati)

Ova pravila važe za sve dolaske starije od 12 godina.

Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 48 sata pre leta na www.cyprusflightpass.gov.cy koja turistima služi za nesmetano kretanje na Kipru.

Francuska

Unsplash

 

Državljani Srbije mogu da uđu u Francusku, pod uslovom da su primili obe doze neke od vakcina odobrenih od strane Evropske agencije za lekove (EMA).  Vakcinisani građani Srbije moraju imati potvrdu da su najmanje dve nedelje pred put primili drugu dozu vakcina Fajzer/Biotek, Moderna ili AstraZeneka.

Osobe koje su primile dve doze vakcine Sinofarm ili Sinovak, kao i jednu buster dozu mRNK  vakcine (Fajzer ili Moderna), takođe se smatraju kompletno vakcinisanim i mogu da uđu u zemlju.

Pored gore navedenog, i vakcinisane osobe moraju da poseduju negativan PCR ili antigenski test koji je obavljen manje od 48 sati pre puta. Zdravstvene službe mogu zatražiti da se obavi dodatni test po dolasku u Francusku. 

Deci do 12 godina nije potreban test.

Lica koja nisu vakcinisana ili su vakcinisani isključivo vakcinama koje ne priznaje Evropska agencija za lekove ni Svetska zdravstvena organizacija (npr. Sputnjik) moći će da uđu u Francusku pod uslovom da pripadaju nekoj od sledećih kategorija putnika:
- državljani Francuske
- državljani zemalja EU
- državljani trećih država koji su nosioci francuske ili evropske boravišne karte, ili vize za duži boravak u Francuskoj i koji imaju primarno prebivalište u Francuskoj
(Cela lista na: mfa.gov.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/francuska)

Svi putnici su dužni da pri ulasku na francusku teritoriju imaju popunjen obrazac – potvrdu o međunarodnom putovanju.

Nemačka

Unsplash

 

Svi putnici koji imaju prebivalište u Srbiji, a koji žele da uđu u Nemačku moraće da se registruju elektronski, a moraju da imaju sertifikat o vakcinaciji (Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson&Džonson), ili o preležanom kovidu ili negativan test na koronavirus. 

Svim drugim osobama sa prebivalištem u Srbiji dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju da je njihovo putovanje neodložno. Turistička putovanja ne predstavljaju važan razlog za ulazak, stoga trenutno nisu moguća za osobe koje nisu potpuno vakcinisane.

Svi putnici koje ulaze u Nemačku  imaju obavezu posedovanja dokaza o pravu ulaska - potvrdu o vakcinaciji ili test na kovid 19 ne stariji od 48 sati (antigenski ili PCR) ili sertifikat o preležanoj bolesti.

Kombinacija navedenih vakcina sa vakcinama koje nemaju dozvolu za upotrebu u EU (npr. Sinofarm ili Sputnjik) nije moguća.

Za priznavanje statusa potpune vakcinacije, osobe koje su pre vakcinacije preležale bolest Kovid-19 treba da imaju pozitivan PCR test kojim je bilo utvrđeno da su obolele od virusa korona i sertifikat o primljenoj jednoj dozi neke od navedenih vakcina priznatih u EU.

Tranzit kroz Nemačku je moguć ukoliko imate pravo ulaska u zemlju odredišta i to uz posedovanje dokaza o ispunjenosti uslova za ulazak u Nemačku - test na prisustvo koronavirusa ne stariji od 48 sati ili potvrdu o preležanoj bolesti ili sertifikat o vakcinaciji.

Isto važi i za putnike u aerodromskom tranzitu, kako za one koji na aerodromu u Nemačkoj presedaju na let iz i ka trećoj zemlji van Šengenske zone, tako i za one koji preko Nemačke lete iz ili ka zemlji unutar Šengena.

Grčka

Euronews/Tara Tomović

 

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku avionom ili putem drumskih prelaza.

Za ulazak u Grčku inače je potreban:

  • EU digitalni kovid sertifikat, odnosno potvrda o završenoj vakcinaciji
  • negativan PCR test, ne stariji od 48 ili
  • antigenski (brzi) test (ne stariji od 48 sati)
  • lica koja su preležala kovid u prethodna tri meseca pre putovanja, mogu ući sa potvrdom o preležanoj bolesti (od 30 do 90 dana)
  • deca do pet godina mogu slobodno ulaziti u Grčku

Svi putnici na graničnom prelazu mogu biti nasumično izabrani za brzi test, a ukoliko je on pozitivan, obavezna je kućna izolacija sedam dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih organa vlasti (o trošku države).

Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali podležu brzom testiranju na granici.

Mađarska

profimedia

 

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa korona.

Nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

Italija

profimedia

 

Za ulazak u Italiju iz Srbije potrebno je priložiti sledeća dokumenata:

  •  digitalni obrazac za praćenje putnika - digital Passenger Locator Form (PLF) u digitalnom ili štampanom obliku.
  • potvrda o vakcinaciji ili potvrda o preležanoj bolesti ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati.

U slučaju neposedovanja potvrde, primenjuje se mera karantina u trajanju od 5 dana, uz obavezu da se po završetku tog perioda uradi PCR ili antigenski test.

Šta je potrebno od dokumentacije saznajte na sajtu Ambasade Italije u Beogradu.

Severna Makedonija

Pexels

 

*Vlada Severne Makedonije donela je odluku da ukine sertifikate, negativne testove i potvrde o preležanoj bolesti kao uslov za ulazak u zemlju, ali još nije precizirano kada će nova pravila stupiti na snagu.

Do tada, državljani Republike Srbije mogu da uđu u R. Severnu Makedoniju, pod uslovom da poseduju jedan od sledećih dokumenata:

  • sertifikat o primljene 2 doze vakcine protiv kovida;
  • potvrdu o preležanom virusu kovid 19 u poslednjih 45 dana, računajući od dana ozdravljenja;
  • negativan rezultat PCR testa, urađenog do 72 sata pre ulaska na teritoriju R. Severne Makedonije;
  • negativan rezultat brzog antigenskog testa, urađenog do 48 sati pre ulaska na teritoriju Republike Severne Makedonije.

Navedena pravila važe i za izlazak iz zemlje.

Strani državljani moći će da tranzitiraju kroz Severnu Makedoniju (do 5 časova), uz obavezu popunjavanja Izjave o tranzitu na graničnom prelazu na ulazu u zemlju, koju će predavati na graničnom prelazu na izlasku iz Severne Makedonije.

Malta

profimedia

 

Državljanima Republike Srbije nije dozvoljeno putovanje na Maltu, imajući u vidu da se Republika Srbija nalazi na "tamno crvenoj" listi zemalja.

Državljanima Republike Srbije dozvoljeno je putovanje na Maltu samo ukoliko su prethodnih 14 dana boravili u jednoj od zemalja sa „Crvene“ liste uz poštovanje medicinskog protokola koji je propisan za te zemlje. U suprotnom putovanje na Maltu dozvoljeno je isključivo ukoliko postojanja esencijalnih ili urgentnih razloga, uz:

  • prethodno pribavljenu saglasnost Superintendent of Public Health (prijava se pribavlja preko linka https://travelauthorisation.gov.mt/ );
  • negativan PCR test, ne stariji od 72 sata;
  • Digital Passenger Locator Form ( https://app.euplf.eu );
  • obavezan karantin u trajanju od 14 dana uz obavezno ponavljanje testiranja 10-11 dana karantina,  u hotelu određenom za tu namenu od strane R. Malte, o ličnom trošku (100 evra noć, uključen doručak).

Državljani Malte i stranci koji poseduju važeću maltešku ličnu kartu ili dozvolu boravka ili imaju trajan boravak na Malti, koji poseduju sertifikat o punoj vakcinaciji priznat od strane R. Malte (među priznatim je i Srpski zeleni sertifikat sa čitljivim QR kodom za vakcine priznate od strane Evropske medicinske agencije: Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna, AstraZeneca), pod uslovom da je poslednja doza primljena najmanje 14 dana ranije, mogu podneti zahtev za sprovođenje karantina u uslovima kućne samoizolacije isključivo ukoliko ispunjavaju uslove propisane medicinskim protokolom (https://travelauthorisation.gov.mt/ ).

O režimu ulaska i izuzecima od propisanog medicinskog protokola možete se informisati preko linka: https://deputyprimeminister.gov.mt/en/health-promotion/covid-19/Pages/t

Portugal

profimedia

 

Državljani Republike Srbije koji putuju iz Srbije mogu ući u Portugal iz turističkih razloga ukoliko poseduju Kovid digitalni sertifikat sa potvrdom o vakcinaciji vakcinama odobrenim od strane Evropske agencije za lekove (Fajzer, Džonson&Džonson, AstraZeneka, Moderna) ili sa potvrdom o preležanoj bolesti koja je validna do 180 dana od dana kada je lice testirano pozitivno, izdat od strane nadležnih organa Republike Srbije ili države članice EU. 

Digitalni kovid sertifikat sa potvrdom o vakciniciji je validan 14 dana nakon kompletne vakcinacije i važi 270 dana od poslednje doze.

Ukoliko ne poseduju nijednu od pomenutih potvrda, državljanima Srbije koji za Portugaliju putuju iz Srbije ulazak je dozvoljen samo u slučaju "nužnih" putovanja (putovanja iz profesionalnih razloga, radi spajanja porodice, studiranja i iz zdravstvenih i humanitarnih razloga). U tom slučaju, pored potvrde o razlogu putovanja, svi putnici stariji od 12 godina moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test ne stariji od 24 sata.

U slučaju posedovanja Kovid sertifikata o vakcinaciji (dve doze) vakcinama koje nisu odobrene od strane Evropske agencije za lekove, ali sa revakcinacijom (booster dozom) sa vakcinom odobrenom od strane  Evropske agencije za lekove, srpskim državljanima koji za Portugaliju putuju iz Srbije nije omogućeno putovanje iz turističkih razloga, već samo u slučaju gorepomenutih "nužnih" razloga.

Ukoliko putuju iz neke od država članica EU i ne poseduju Kovid sertifikat, državljani Srbije mogu da uđu u Portugal iz turističkih razloga sa PCR testom ne starijim od 72 sata ili brzim antigenskim testom ne starijim od 24 sata.

Putnicima je dozvoljen tranzit kroz Portugaliju.

Svi putnici koji dolaze u Portugaliju pre puta treba da popune formular koji je dostupan na sledećem linku: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card .

Rumunija

Unsplash

 

Rumunija je ukinula sve mere za ulazak u zemlju, bez obzira na to iz koje zemlje dolazite, što važi i za Srbiju-

Ova zemlja je tako postala jedna od zemalja EU za koju Nne potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

Rusija

Unsplash

 

Državljani Srbije mogu da uđu u Rusku Federaciju vazdušnim putem i to direktnim letom iz Beograda, kao i iz zemalja sa kojima je Rusija obnovila direktne letove.

Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Državljanima Srbije koji u Rusku Federaciju dolaze drumskim putem ili iz zemalja sa kojima nije obnovljen direktan avionski saobraćaj neophodna je posebna dozvola za ulazak Kriznog štaba Ruske Federacije.

Slovenija

Unsplash

 

Ukinute su sve mere za ulazak u Sloveniju.

Španija

Unsplash

 

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Španiju ukoliko ispunjavaju jedan od sledećih uslova:

- Poseduju sertifikat o vakcinaciji  jednom od vakcina koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i SZO. U skladu sa uredbom EU za ulazak u Španiju iz trećih zemalja (u koje spada i Srbija) potrebno je da prođe minimum 14 dana a ne više od 270 dana od poslednje doze.

- Prihvataju se i sertifikati sa primljenim vakcinama koje nisu odobrene od strane EU, ali poslednja doza vakcine mora biti jedna od vakcina priznatih od strane EU.

- Da je razlog putovanja preka potreba, shodno izuzecima koji su predviđeni Uredbom MUP Španije INT/657/2020 od 17.07.2020. U slučajevima preke potrebe, zainteresovano lice treba pisanim putem da se obrati Ambasadi K. Španije u R. Srbiji kako bi se dobilo specijalno odobrenje. Ukoliko se dobije odobrenje za putovanje,  potrebno je da lice prilikom ulaska u

Španiju poseduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrdu da je lice preležalo kovid 19.

Zajedničko za sve kategorije koje ispunjavaju uslove za ulazak u Španiju je da, osim navedenog, moraju obavezno da poseduju i "QR kod" koji može da se dobije preko sledeće veb stranice: www.spth.gob.es

Nevakcinisani turisti ne mogu da uđu u K. Španiju.

Turska

Unsplash

 

Državljani Srbije u Tursku mogu ući sa:

  • potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje pre 14 dana pre dolaska u Tursku (prihvata se i Digitalni zeleni sertifikat)
  • potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih 6 meseci preležan kovid 19.
  • ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je posedovati negativan PCR test, urađen u poslednjih 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju.

Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test. 

Švajcarska

Unsplash

 

Državljani Srbije mogu da uđu u Švajcarsku,

Svi koji ulaze u zemlju, najranije 48 sati pre moraju popuniti formular za ulazak ovde. Po uspešnoj registraciji, biće primljen QR kod, koji je potrebno čuvati zbog kontrole na granici. Kazna za nepopunjavanje formulara je 100 CHF. Potrebno je i da se ispune sledeći uslovi:

  • da su preboleli korona virus i o tome poseduju potvrdu (11. dan od dana izdavanja pozitivnog PCR testa mora biti u poslednjih šest meseci);

Sva lica, nezavisno od toga da li su vakcinisana i/ili preležala korona virus, nezavisno od toga iz koje države dolaze, već prilikom ukrcavanja na avion/autobus za Švajcarsku moraju da pokažu negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Licima koja ne budu u mogućnosti da pokažu negativan PCR test, neće biti dozvoljeno da nastave put.

Lica koja ne moraju da imaju negativan PCR test pre polaska na put za Švajcarsku su mlađi od 16 godina (osim ukoliko ne ulaze u Švajcarsku iz neke od država sa zabrinjavajućom varijantom virusa www.bag.admin.ch, lica u tranzitu koja ne napuštaju područje švajcarskih aerodroma (osim ukoliko ne ulaze u Švajcarsku iz neke od država sa zabrinjavajućom varijantom virusa), lica koja mogu da dokažu medicinskom dokumentacijom da moraju da se hitno transportuju u Švajcarsku radi lečenja, lica koja mogu da dokažu medicinskom dokumentacijom da ne mogu da imaju negativan PCR test.

Negativan PCR test ne stariji od 72 sata pokazuju sva lica starija od 16 godina i na ulasku u Švajcarsku. Potrebno ga je uraditi u državi iz koje se dolazi u Švajcarsku (nije moguće u Švajcarskoj po dolasku!).

Po dolasku u Švajcarsku, sva lica starija od 16 godina moraju da naprave novi PCR test ili brzi antigenski test između 4. i 7. dana boravka. O rezultatu mora biti obaveštena nadležna kantonalna služba. Ukoliko je rezultat negativan, kantonu se dostavlja negativan COVID sertifikat.

Švedska

profimedia

 

Od 1. aprila ukinute su sve mere za ulazak u Švedsku. Ovo takođe znači da se ukida obavezan vakcinacioni sertifikat ili test prilikom ulaska u tu nordijsku zemlju.

Zabrana ulaska za državljane van EU zone je uvedena u martu 2020. godine i produžavana je konstantno, sve do 31. marta. Od 1. aprila u Švedskoj kovid se više neće klasifikovati kao pretnja za javno zdravlje i opasnost za društvo.

Velika Britanija

Unsplash

 

Državljani Republike Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu.

Svi putnici pre dolaska u Englesku moraju 48 sati pre putovanja popuniti lokator formular https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk .

Vakcinisani putnici, kao i deca uzrasta do 17 godina, nisu u obavezi da urade kovid test ni pre putovanja ni po dolasku u Englesku, niti da borave u samoizolaciji. Pod kategorijom vakcinisanih putnika podrazumevaju se oni koji su primili dve doze vakcine (ili jednu od zavisnosti od proizvođača) najmanje 14 dana pre dolaska u Englesku, pri čemu su priznate vakcine: AstraZeneka, Fajzer/Biontek, Novavaks, Moderna, Džonson i Džonson, Sinovac, Sinofarm i Kovaksin.

Kao potvrda o vakcinaciji, od ponedeljka 28. februara 2022, isključivo se prihvata EU Digitalni zeleni sertifikat.

Nevakcinisani putnici moraju pri ulasku u Englesku posedovati negativan kovid test ne stariji od 48 sati. Pre putovanja su u obavezi da unapred poruče i plate PCR test koji će uraditi najkasnije drugog dana po ulasku u Englesku (referentni broj ovog testa potrebno je uneti prilikom popunjavanja lokator formulara). U slučaju pozitivnog ili nerazumljivog rezultata PCR testa u obavezi su da borave u samoizolaciji (više detalja https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england )

 

 

Komentari (5)

Predrag

28.07.2021 10:07

Na sajtu Ambasade Austrije u Beogradu piše: Sledeće vakcine su odobrene za ulazak u zemlju: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson/Janssen, Sinovac i Sinopharm; PAŽNJA: vakcina SPUTNJIK nije odobrena.

Aleksa

10.11.2021 20:35

Ako pandemija jednom i prodje, slobode putovanja pre nje se vise nece vratiti. Imali smo celih 10 godina za to, dovoljno. Nekima su dobre ove, nekima one vakcine, a nekima ni to nije dovoljno, jer smo im toliko sumnjivi da nas ni vakcinisane ne bi pustili.

Nemanja Nikodijevic

02.03.2022 20:27

Koji uslovi? Za koga uslovi? Ulazak u sta? Gde ono bese EU? U sadasnju propast Srbija nece uci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

angie

24.03.2022 11:46

Ja bih ako moze u Holandiju, i to da kupim kartu u jednom pravcu i da zovem medjunarodne selidbe i vise se ne vratim ovde.

Putovanja