Sezona

Egipćani željno iščekuju srpske turiste, ali koji će biti uslovi za ulazak u zemlju? Odluka bi trebalo da "padne" svakog časa

Komentari

Autor: Tara Tomović

01/06/2021

-

20:52

Egipćani željno iščekuju srpske turiste, ali koji će biti uslovi za ulazak u zemlju? Odluka bi trebalo da "padne" svakog časa
Egipćani željno iščekuju srpske turiste, ali koji će biti uslovi za ulazak u zemlju? Odluka bi trebalo da "padne" svakog časa - Copyright Euronews/Tara Tomović

veličina teksta

Aa Aa

Kada smo se prošlog leta suočili sa brojnim zabranama i uslovima za ulazak u zemlje u kojima se nalaze omiljene letnje destinacije srpskih turista, Egipat je bio jedna od retkih država koja nas je gotovo većinu leta puštala bez ikakvih uslova, a od 1. septembra 2020. sa obaveznim PCR testom. 

Budući da se Crveno more smatra jednim od najlepših na svetu, usluga u hotelima na visokom nivou, a cena aranžmana vrlo pristupačna, oni koji ranije nisu imali prilike da posete Egipat bili su oduševljeni, a pretpostavlja se da će se isti trend nastaviti i ove sezone. 

U to je siguran i Aleksandar Seničić direktor Jute koji kaže da već postoji veliko interesovanje i da su ugovoreni čarter letovi za Egipat koji će funkcionisati pored redovnih linija, kao i da se očekuje da će ova zemlja biti top destinacija.

"Sigurno da hoće. Ispred Jute smo podneli zvaničnu inicijativu Ambasadi Egipta u Beogradu i razgovarali sa njihovim ministarstvom. Očekujemo gotovo svaki dan da se donese odluka o sertifikatima o vakcinaciji. Sigurno je da će ostati PCR test kao obavezan za one koji nisu vakcinisani", najavljuje Aleksandar Seničić, direktor Jute u razgovoru za Euronews.

Euronews/Tara Tomović

 

Koronavirus je duboko uzdrmao i ekonomiju Egipta iako se ova zemlja uspešno bori sa pandemijom i beleži jako mali broj zaraženih, a na već postojeću krizu „ulje na vatru“ dolila je situacija sa zaglavljenim brodom u Sueckom kanalu u aprilu.

I u Egiptu jedva čekaju goste iz Srbije

Samo prošle godine u luksuznom rizortu Caribbean World Resort Soma Bay letovalo je 1.687 srpskih turista što je daleko manje od proseka, a guest menadžer Moataz Esmat ističe da se ove godine očekuje još više gostiju iz naše zemlje.

"Čak i sada u hotelu ima srpskih turista, ali iskreno manje nego pre pandemije jer se ljudi em plaše putovanja tokom pandemije, em je visoka cena PCR testa u vašoj zemlji, pa im se ne isplati ako dolaze porodično", kaže Esmat u razgovoru za Euronews.

Moataz kaže da se i u njihovom hotelu, kao i u svim ostalima sprovode stroge higijenske mere.

"Posteljina se otkuvava na jako visokoj temperaturi, dezinfekciona sredstva su dostupna u svakom delu hotela, maske su obavezne za zaposlene koji redovno u restoranima proveravaju temperaturu gostima. Takođe, ček-in je beskontaktni, a sledeći gost može da uđe u sobu tek 24 časa nakon prethodnog kako bi se izvršila dezinfekcija prostora"

Euronews/Tara Tomović

 

Najbolje vreme da se poseti Egipat je svakako od sredine jula do sredine septembra iz mnogo razloga, a ponajviše zbog vedrog neba i visokih letnjih temperatura. Moataz ne krije da u ovom internacionalnom rizortu srpski turisti ipak imaju poseban tretman.

"Srbi su jako obrazovani, većina govori engleski jezik, ljubazni su, uostalom naši narodi su istorijski povezani još iz doba Jugoslavije i Tita", kaže i dodaje da se ove godine osim srpskih turista najviše gostiju očekuje iz Ukrajine, Češke, Poljske i Švajcarske. 

 

Komentari (0)

Putovanja