Sezona

Kako otputovati u EU: Sve o kovid sertifikatima, granicama i vakcinama - gde je građanima Srbije dozvoljen ulazak i pod kojim uslovima

Komentari

Autor: Tila Stanković

24/05/2021

-

12:27 >> 14:12

Kako otputovati u EU: Sve o kovid sertifikatima, granicama i vakcinama - gde je građanima Srbije dozvoljen ulazak i pod kojim uslovima
Kako otputovati u EU: Sve o kovid sertifikatima, granicama i vakcinama - gde je građanima Srbije dozvoljen ulazak i pod kojim uslovima - Copyright EPA/ANTONIO BAT, EPA/MICOL BRUSAFERRO, EPA/Filep István, EPA/GEORGI LICOVSKI, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Trenutno ne postoje jedinstveni uslovi putovanja za građane Srbije unutar EU. Neke članice Unije prihvataju sve vakcine dostupne u Srbiji, druge zahtevaju isključivo vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove ili SZO, a u treće nije dozvoljen odlazak iz turističkih razloga. Dok se mere u Evropi ne relaksiraju, Euronews Srbija donosi detaljne informacije o zemljama u koje naši građani mogu da putuju i pod kojim uslovima.

Savet EU usvojio je preporuku prema kojoj vakcinisani građani trećih zemalja mogu da putuju u države članice Unije ukoliko su primili neku od vakcina koje je prihvatila Evropska agencija za lekove (EMA): Fajzer/Biontek, Moderna, Džonson&Džonson i AstraZeneka. 

Države članice bi takođe mogle da ukinu ograničenje za neesencijalna putovanja onima koji su primili neku od vakcina koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) za hitnu upotrebu, najmanje 14 dana pre ulaska u tu državu članicu. To podrazumeva kinesku vakcinu Sinofarm.

profimedia

 

U suštini, svakoj članici EU je ostavljeno da sama izabere da li će da prihvati preporuku iz Brisela, a za sada većina zemalaja nije dozvolila neesencijalna putovanja.

To znači da čak ni državljani Srbije koji su primili vakcinu prihvaćenu od strane EMA, ne mogu da putuju u sve zemlje članice EU iz turističkih razloga.

Prema trenutnim podacima Ministarstva spoljnih poslova, državljanima Srbije i dalje nije dozvoljeno putovanje iz turističkih razloga u:

  • Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Francusku, Finsku, Nemačku, Italiju, Litvaniju, Luksemburg, Holandiju, Poljsku, Portugaliju,  Rumuniju, Slovačku, Švedsku i Maltu.

Trenutno u ove države građani Srbije mogu da putuju ukoliko imaju boravišnu dozvolu, zbog poslovnih ili hitnih razloga. 

U koje države EU možemo da putujemo "bez ograničenja"?

U nastavku predstavljamo spisak zemalja u koje državljani Srbije mogu da uđu iz turističkih razloga i bez obzira na to koju su vakcinu primili.

Grčka

Pixabay

 

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku vazdušnim, ali i drumskim putem.

Na granici je potrebno pokazati QR kod prethodno popunjenog dokumenta "Passenger Location Form", negativan PCR ili serološki test, ili potrvdu o vakcinaciji.

Ukoliko osoba ulazi sa potvrdom o vakcinaciji neophodno je da je drugu dozu vakcine primila minimum 14 dana pre prelaska granice, navodi zvanični sajt Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Grčka će prihvatiti sertifikate svima onima koji su primili vakcine proizvođača Fajzer, Moderna, AstraZeneka, Novavaks, Džonson&Džonson, Sinovak, Sputnik V i Sinofarm.

Profesionalnim vozačima u međunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji. Na granici se testiraju brzim testom.

Bugarska

Državljani Srbije mogu da uđu u Bugarsku ukoliko poseduju potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati.

Potvrde o vakcinaciji koje Vlada Bugarske prihvata su za vakcine Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka, Sinofarm, Sputnjik V, Sinovak i Džonson&Džonson.

Mađarska

profimedia

 

Državljani Srbije mogu da uđu na teritoriju Mađarske bez obaveze karantina ili testiranja, pod uslovom da poseduju potvrdu o završenoj vakcinaciji (bez obzira koja vrsta vakcine je u pitanju).

Maloletne osobe koja putuju u pratnji vakcinisane odrasle osobe u Mađarsku ulaze bez posedovanja negativnog PCR testa.

Potvrda o vakcinaciji omogućava pristup uslugama koje zahtevaju dokaz o izvršenoj imunizaciji. Vlasnici potvrda imaju pravo odlaska u pozorišta, bioskope, fitnes klubove, zabavne parkove, biblioteke, igraonice za decu, kasina, sportske događaje i hotele, otvorene i zatvorene bazene, velnes-centre i banje. U unutrašnjim prostorijama ugostiteljskih objekata mogu da borave samo osobe sa potvrdama o vakcinaciji, dok na terasama ugostiteljskih objekata mogu da borave i lica koja ne poseduju ove potvrde.

Za državljane Srbije koji nisu vakcinisani, ulazak u Mađarsku u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Zahtev se podnosi preko sajta www.police.hu.

Kipar

Na Kipar trenutno može da uđe svako ko je primio obe doze bilo koje vakcine odobrene od strane EMA (Moderna, Fajzer, AstraZeneka, Džonson&Džonson) ili Sputnjik V ili Sinofarm.

Svi putnici su u obavezi da elektronski popune propusnicu (CyprusFlightPass) 24 sata pre leta na veb stranici www.cyprusflightpass.gov.cy.

Svi nevakcinisani putnici, po dolasku na Kipar, moraju o svom trošku da odrade PCR test, posle čega sledi obavezna samoizolacija do dobijanja negativnog rezultata.

Slovenija

Državljani Srbije mogu da uđu u Sloveniju uz obavezan karantin od 10 dana ili posedovanje PCR ili brzog antigenskog testa ne starijeg od 48 sati urađenog u jednoj od zemalja EU, odnosno Šengenskog prostora, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD.

Takođe, mogu da prilože potvrdu o vakcinaciji protiv kovida 19 kojom se dokazuje da je od primanja druge doze vakcine proizvođača Fajzer proteklo najmanje sedam dana; Moderna, Sputnik V, Džonson&Džonson, Sinovak Biotek i Sinofarm najmanje 14 dana i  AstraZeneke najmanje 21 dan.

Hrvatska

Državljani Srbije koji u Hrvatsku putuju iz turističkih razloga i imaju potvrdu o uplaćenom smeštaju, koji su vlasnici nekretnina u Hrvatskoj ili putuju zbog neodložnih porodičnih razloga, odnosno poslovnih obaveza mogu da uđu u Republiku Hrvatsku ukoliko: prilože negativan PCR ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati, prilože potvrdu o vakcinaciji ili ukoliko je osoba preležala kovid 19 i poseduje lekarsku potvrdu o tome.

Pored vakcina koje je odobrila EMA, Hrvatska na granici priznaje potvrdu o vakcinaciji i za Sinofarm, i za Sputnjik V.

Španija je izuzetak

Pixabay

 

Iako na portalu MSP i dalje stoji da iz Srbije ne možemo da putujemo u Španiju, ta država najavila je da od 7. juna planira da pusti sve vakcinisane osobe bez obzira na zemlju porekla.

Za ulazak će biti prihvaćene potvrde o vakcinaciji osoba koje su primile obe doze vakcina prihvaćenih od srane EMA ili Svetske zdravrsvene organizacije (SZO).

To podrazumeva vakcine: Fajzer, AstraZeneka, Sinofarm, Moderna i Džonson&Džonson.

Dakle, jedino građani Srbije vakcinisani Sputnjikom V neće moći da putuju u Španiju od 7. juna.

Koje vakcine priznaju Irska i Letonija?

U Letoniju i Irsku je državljanima Srbije dozvoljen ulaz.

Letonija prihvata sve potvrde koje dokazuju da je osoba pre minimum 15 dana primila bilo koju vakcinu prihvaćenu od strane EMA ili SZO, odnosno Sinofarm, Fajzer, AstraZeneka, Moderna ili Džonson&Džonson, piše "schengenvisainfo".

U Irsku mogu da uđu isključivo oni koji su vakcinisani cepivom koje je odobrila EMA (Fajzer, AstraZeneka, Moderna, Džonson&Džonson), piše Ministarstvo spoljnih poslova Irske.

Kako se putuje unutar EU? 

Evropska unija planira da od 1. juna uvede Digitalne kovid sertifikate koji bi trebalo da obezbede povratak fundamentalnog prava slobode kretanja unutar EU, uz zaštitu putnika od zdravstvenih rizika. Ovaj mehanizam će omogućiti zemljama članicama da provere validnost sertifikata bez obzira na gde su izdati u Uniji.

profimedia

 

Postojaće tri tipa sertifikata: o vakcinaciji, negativnom testu kao i sa informacijom o oporavku od kovida 19. Taj dokument će biti besplatan za sve građane EU, a izdavaće se u digitalnoj i papirnoj formi.

Prihvaćene će biti sve vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove. Svaka država članica može individualno da odluči da li će da prihvati i druge.

"Postoji i fleksibilnost da se u sertifikate dodaju nove informacije kao što je trajanje imuniteta vakcinisanih ili oporavljenih", rekao je evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders.

Gde možemo sa srpskim Digitalnim kovid sertifikatom?

Svi građani Srbije mogu da naprave svoj Digitalni zeleni sertifikat, a potrebno je prijaviti se preko sajta eUprave i popuniti formular.

Sertifikat predstavalja potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv virusa korona i rezultatima različitih testiranja na kovid. To je objedinjena potvrda  koja pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG, pola i broja pasoša, sadrži i podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze i rezultate PCR testa, antigenskog i serološkog testa.

Srpski Digitalni sertifikat za sada priznaju Grčka, Mađarska i Turska, ali kako je Evropska Komisija navela, u budućnosti će se voditi razgovori o međusobnom priznanju sertifikata trećih zemalja.

U međuvremenu je predloženo zemljma članicama da prihvate dokaze o vakcinaciji građana trećih zemlja.

Komentari (1)

Marija

24.05.2021 15:56

Super,sad imamo sve informacije o ulasku u zemlje EU na jednom mestu 😍

Putovanja