Biznis vesti

Privreda evrozone se "otključava" i raste, u maju najbolji rezultati u poslednje tri godine

Komentari

Autor: Rojters/Tanjug

21/05/2021

-

15:42

Privreda evrozone se "otključava" i raste, u maju najbolji rezultati u poslednje tri godine
Privreda evrozone se "otključava" i raste, u maju najbolji rezultati u poslednje tri godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomski rast u evrozoni ubrzao se u maju najsnažnijim tempom u poslednjih više od tri godine, jer se ponovni uspon aktivnosti u dominantnoj uslužnoj industriji bloka nadovezao na procvat poizvodnog sektora. Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunava kompanija IHS Markit za prikupljanje i obradu podataka, a koji predstavlja pouzdan pokazatelj ekonomskog zdravlja, popeo se u maju na 56,9 poena sa aprilskih 53,8 bodova, izveštava Rojters.


Ovo povećanje se duguje sve većem broju preduzeća koja su se ponovo otvorila, ili su u najmanju ruku prilagodila poslovanje lokdaunu. Majski nivo PMI indeksa je najviši od februara 2018. godine i znatno je iznad granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada. Prema prošlonedeljnoj anketi Rojtersa, ekonomija 19-članog monetarnog bloka trebalo bi da zabeleži rast od 1,4 procenta u ovom kvartalu.

„Mere za suzbijanje virusa su svedene u maju na najniži nivo od prošlog oktobra, što je omogućilo naročito izraženo poboljšanje poslovne aktivnosti u uslužnom sektoru, koje je praćeno novim skoro rekordnim rastom proizvodnje“, kaže Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Indeks PMI u industriji usluga je skočio na 55,1 poena ovog meseca sa 50,5 poena u aprilu, i na najvišoj je koti od juna 2018. Uslužne kompanije su imale koristi od oslobađanja potisnute potražnje, pri čemu je indeks novih poslova, koji je tokom većeg perioda pandemije bio ispod 50 bodova, uzleteo na 56,7 poena sa ranijih 49,7, što je najviše od januara 2018.

Proizvodnja lakše prebrodila pandemiju

Proizvodna industrija je mnogo bolje prebrodila pandemiju od usluga, jer su fabrike uglavnom ostale otvorene. PMI indeks u proizvodnji iznosi 62,8 poena, što je zanemaljivo niže od rekordne vrednosti u aprilu 62,9 bodova.


Proizvođači se muče s nabavkom sirovina zbog problema s manjkom ponude i suočavaju se sa visokim rastom troškova inputa. Indeks koji meri kretanje troškova porastao je u maju na 86,5 bodova, na najviši nivo od juna 1997. godine kada je Markit pokrenuo ovo istraživanje.

"Koliko dugo će ovi inflatorni pritisci trajati zavisiće od toga kojom će se brzinom ponuda oporaviti i uskladiti sa potražnjom. Neravnoteža se, međuitim, za sada pogoršava, što rezultira najvećim ikada zabeleženim pritiskom na cene robe", navodi Kris Vilijamson iz IHS Markita.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis