Briselske vesti

Drastično opalo poverenje u vlade zemalja EU zbog pandemije

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2021

-

16:03

Drastično opalo poverenje u vlade zemalja EU zbog pandemije
Drastično opalo poverenje u vlade zemalja EU zbog pandemije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Podrška građana Evropske unije njihovim nacionalnim vladama drastično je opala otkako je započela pandemija kovida19, iako je sam evropski blok zadržao poverenje građana, pokazuje anketa koju je sprovela evropska agencija Eurofound.

Građani u 26 od 27 zemalja članica EU izrazili su manje poverenje u svoje nacionalne vlade nego u martu prošle godine, kada se počelo sa uvođenjem lokdauna povezanih sa kovidom19, navodi se u istraživanju Agencije EU za pobojšanje životnih i radnih uslova (Eurofound), a prenosi agencija Rojters.

Međutim, izuzetak je Danska, u kojoj je poverenje građana ostalo na istom nivou.

Studija je pokazala i da je poverenje u sam evropski blok generalno veće nego u nacionalne vlade, čak i nakon oštrih kritika upućenih na račun Evropske komisije zbog kašnjenja u nabavci i isporuci vakcina protiv kovida19.

Veće poverenje u Brisel, nego u nacionalne vlade

Istraživanje se baziralo na tri runde anketiranja na uzorku od ukupno 138.629 ljudi.

Građani Bugarske, Hrvatske, Češke, Kipra, Grčke i Poljske, iskazali su znatno nižu podršku svojim vladama nego pre godinu dana.

Istovremeno, u Austriji je zabeležen gotovo najveći pad podrške u proteklih godinu dana, pokazalo je istraživanje.

Danska i Finska su zemlje sa najviše poverenja u nacionalnu vladu.

Studija je, takođe, potvrdila istorijski trend po kojem Evropljani više veruju EU kao organizaciji nego svojim nacionalnim vladama.

Građani u Francuskoj, Mađarskoj, Malti, Portugalu, Rumuniji i Španiji, naveli su da sada više veruju EU nego na početku pandemije, iako je ta podrška opala u Nemačkoj.

Komentari (0)

Evropa