Novosti

Sedam predloga turističke industrije za EU - prihvatiti svih sedam vakcina koje je odobrila SZO i antigenske testove

Komentari

Autor: Tara Tomović

28/10/2021

-

17:54

Sedam predloga turističke industrije za EU - prihvatiti svih sedam vakcina koje je odobrila SZO i antigenske testove
Sedam predloga turističke industrije za EU - prihvatiti svih sedam vakcina koje je odobrila SZO i antigenske testove - Copyright Johanna Geron/Pool Photo via AP; AP/Darko Bandic

veličina teksta

Aa Aa

Evropa ulazi u drugu jesen borbe protiv kovida 19, a sa time neminovno dolaze i pitanja šta će biti sa putovanjima. Sve je više glasova turističkih radnika i udruženja iz Evrope koji pozdravljaju diskusije na tu temu smatrajući da je neophodna revizija trenutnih kriterijuma za ulazak u Evropsku uniju, posebno kada se radi o trećim zemljama.

Evropska unija trenutno donosi preporuke na osnovu tzv. sistema semafora koji označava zemlje i oblasti prema bojama i kombinacijama indikatora poput stope zaraženosti, broja testiranih i pozitivnosti istih. Na osnovu toga se kreiraju i svojevrsne liste sigurnih i nebezbednih zemalja. Na primer, Srbija se trenutno nalazi na crvenoj listi EU, što znači da je zemljama članicama izdata preporuka da pooštre uslove ulaska za građane Srbije.

Evropska komisija za putovanja (European Travel Comission) zalaže se za promenu postojećeg sistema semafora, navode u ovoj organizaciji za Euronews Srbija.

Pre nekoliko dana pojavila se nepotvrđena informacija da će putovanja u Evropsku uniju od 1. januara biti moguća samo za vakcinisane turiste. Međutim, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić kaže za Euronews Srbija da su to ipak samo spekulacije.

I u Komisiji, koja je evropski pandan YUTA, navode da nemaju saznanja o takvim navodima, dok iz Evropske komisije nisu komentarisali ove navode podsećajući da oni izdaju samo preporuke, a da države članice imaju pravo da odlučuju za sebe o uslovima putovanja u njihove zemlje.

Štaviše, i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) dao je neobavezujući predlog na sastanku zdravstvenih specijalista EU početkom oktobra, u sklopu diskusije o tome kako dalje realizovati putovanja kako se stopa vakcinacije bude povećavala.

ECDC, koji ima savetodavnu ulogu, regione u Evropi označava zelenom, žutom, narandžastom, crvenom i zelenom bojom, a EU prema njima prilagođava ograničenja putovanja. Međutim, ECDC je u svom izveštaju istakao slabost tzv. semafora, zbog različitih sistema testiranja u zemljama EU koji ometaju statistička poređenja.

U trenutnoj situaciji, navodi se, ograničenja putovanja nisu imala značajan uticaj na smanjenje transmisije, hospitalizacije ili smrtnosti od kovida. Prethodne mere takođe nisu zaustavile širenje novih varijanti.

"ECDC predlaže da se umesto toga fokusiramo na promovisanje vakcinacije među putnicima", navodi agencija u Powerpoint prezentaciji u koju je uvid imao Rojters.

ecdc.europa.eu

 

ECDC je dao niz opcija koje bi mogle da zamene semafore, uključujući stope vakcinacije kao glavni indikator, ali i kao svojevrsnu motivaciju za podsticanje imunizacije.

Inače, oko 74 odsto odraslih u EU je do sada potpuno vakcinisano, a skoro 80 odsto je primilo najmanje jednu dozu vakcine. Problem je pak, što je vakcinacija neujednačena u članicama EU - od 85,2 odsto u Portugalu preko 28,4 u Rumuniji, do 19,4 u Bugarskoj.

Agencija se nije čvrsto opredelila ni za jednu opciju, ali je rekla da je cilj da se proceni rizik od zaraze pojedinca i da se trenutni sistem uglavnom primenjuje za nevakcinisane turiste.

Šta predlaže turistička industrija?

U tom kontekstu, turistička udruženja, pozdravljaju diskusije koje se trenutno vode između država članica o reviziji preporuka.

"Mi ovim pozivamo na potpunu eliminaciju sistema boja i kombinacije indikatora i prekid ograničenja putovanja za sve nosioce digitalnih kovid sertfikata, bez obzira na njihovu zemlju/oblast porekla. Zemlje EU bi stoga trebalo da krenu ka pristupu zasnovanom na riziku putnika, a ne pristupu od zemlje do zemlje koji se trenutno koristi", navode u zajedničkom saopštenju u koje je uvid imao Euronews Srbija i nastavljaju:

"Sa fokusom na individualnog putnika, nema opravdanja da se međunarodna putovanja tretiraju drugačije od putovanja unutar EU. Dok je nekoliko država članica već otvorilo putovanja van EU pod sličnim uslovima kao unutar EU, drugi nastavljaju da obeshrabruju neesencijalna putovanja u bilo koju zemlju koja nije na veoma ograničenoj listi sigurnih zemalja (tzv. beloj listi)"

Tanjug AP/Michael Kappeler

 

Dalje, oni savetuju da bi međunarodna putovanja trebalo da budu omogućena pod istim uslovima kao putovanja unutar EU i navode sledeće predloge:

- Države članice treba dalje da ažuriraju i usklađuju svoja pravila i ograničenja putovanja. Posebno je potrebno usaglašavanje oko liste priznatih vakcina, trajanja validnosti testova i vakcinacije, uslova za decu, kao i priznavanja mešovitih vakcina i dopunskih vakcina.

- Zajedno sa Evropskom komisijom, države članice treba da rade na koordinisanoj EU. To bi uključivalo: usklađen pristup za ponovno upostavljanje slobode kretanja, priznajući endemsku prirodu kovida i zamenu složenih semaforskih sistema; zajedničke kriterijume o tome kada treba prekinuti upotrebu obrazaca za lociranje putnika (PLF), kao i higijenske standarde u kasnijoj fazi (maske za lice, socijalno distanciranje, itd).

- Jednostavna i jasna pravila koja su ista širom Evrope.

- Sve države članice treba da priznaju svih sedam vakcina koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija za međunarodna putovanja, kao što su SAD to upravo učinile.

- Doneti odluku o ekvivalentnosti EU digitalnog kovid sertifkata: da bi se olakašao oporavak međunarodnog turizma, turistička industrija u saopštenju snažno podržava tekući rad Evropske komisije u traženju sporazuma sa trećim zemljama o međusobnom priznavanju sertfikata protiv kovida.

- Potpuna digitalizacija čitave procedure.

- Prihvatanje antigenskih testova kao alternative sporijim i često skupljim PCR testovima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja