Evropa

SZO: Kovid ozbiljno preti i Evropi i Centralnoj Aziji, apel da se poveća broj vakcinisanih

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2021

-

17:37

SZO: Kovid ozbiljno preti i Evropi i Centralnoj Aziji, apel da se poveća broj vakcinisanih
Tanjug/AP/Vadim Ghirda - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije saopštila je danas da projekcije pokazuju da bi 53 zemlje sveta iz Evrope i Centralne Azije mogle da se suoče sa još 700.000 preminulih od kovida do proleća.

SZO za Evropu, čije je sedište u Kopenhagenu, takođe je navela očigledan pad u zaštiti od infekcije i dodala da bi buster doza trebalo da bude prioritet za zdravstveno najosetljiviji deo stanovništva, uključujući i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, kao i starije od 60 godina i, naravno, zdravstvene radnike, preneo je AP.

Ipak, iz sedišta SZO u Ženevi su nekoliko puta zamolili sve države na moratorijum na buster doze do kraja godine, tako da vakcine budu dostupne zemljama u razvoju, jer one ne mogu da se takmiče sa bogatima.

"Danas, situacija sa kovidom u Evropi i Centralnoj Aziji je vrlo ozbiljna. Preti nam opasna zima, ali ne treba da izgubimo nadu, jer svi mi, vlade, zdravstvene vlasti, pojedinci možemo da preduzmemo odlučne akcije da stabilizujemo pandemiju", navodi SZO za Evropu.

Regionalni direktor te organizacije Hans Kluge apelovao je da ljudi prime vakcine, a onda i buster doze, ako im se ponude.

"Svako od nas ima priliku i odgovornost da spreči nepotrebnu tragediju i gubitak života", rekao je Kluge.

SZO za evropsku regiju uključuje Rusiju i ostale bivše sovjetske republike, kao i Tursku.

"Projektovan broj preminulih bi mogao da premaši 2,2 miliona do proleća, na osnovu trenutne situacije", upozorila je SZO za Evropu.

Komentari (0)

Evropa