Društvo

Dr Stevanović za Euronews Srbija objašnjava koliko je potrebno trećoj dozi da deluje i da se stekne potpuni imunitet

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2021

-

11:04

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

"KBC Dragiša Mišović trenutno u svom sistemu ima 200 hospitalizovanih pacijenata koji su zaraženi koronavirusom. Broj je nešto manji u poređenju sa prethodnim danima, ali on svakodnevno varira sa oko 10-ak pacijenata gore-dole. U svakom slučaju oseća trend smanjenja, ali daleko od toga da je to znak da treba da se opustimo", rekao je za Euronews Srbija Predrag Stevanović, načelnik Klinike za reanimaciju u KBC Dragiša Mišović.

Upitan da prokomentariše odnos vakcinisanih i nevakcinisah među pacijentima koji se nalaze u ovoj bolnici, a pre svega na intezivnoj nezi, tokom ovog i prethodnih talasa epidmeije dr Stevanović kaže da vakcinisah u ovoj bolnici ima, ali da je njihova klinička slika uglavnom bolja.

"Tokom ovog talasa pokazalo se da su oko 20 do 30 odsto od ukupno hospitalizovanih kod nas vakcinisani protiv korone. Međutim, treba reći i da su to pacijenti koji su na isteku onog perioda od šest meseci kada treba da prime treću dozu vakcine ili su je neposredno primili i odmah se zarazilli", kaže dr Stevanović.

Objašnjava da je potrebno da prođe oko dve nedelje kako bi treća doza počela da deluje i da se razvije, kao i četiri da se stekne potpun imunitet koji bi mogao da zaštiti organizam.

"Najveći broj pacijenata koji su vakcinisani je sa blažom ili srednje teškom kliničkom slikom. U jedinici intezivnog lečenja na deset pacijnata jedan obično bude vakcinisan, a razlog za to uglavnom bude da on ima neke prateće bolesti koje uzrokuju njegovu lošiju kliničku sliku", objašnjava dr Stevanović.

Upitan da uporedi stanje pacijenata tokom trajanja ovog talasa i prethodnih, kaže da je u KBC "Dragiša Mišović" u ovom imao više pacijenata sa težom kliničkom slikom, nego što je ranije, ali nagalašava da je razlog tome i činjenica da se mnogi kasnije jave lekaru.

"U bolnici dosta mladih, mahom nevakcinisani"

"U ovom talasu smo imali mnogo teže pacijente i interesantno je da se brže razvijala teža klinička slika. Većina naših pacijenata je dugo bila kući očekujući da mogu da se sami izleče i onda su kod nas dolazili kasnije", kaže on.

Dodaje da u bolnici ima dosta mladih i da su mahom nevakcinisani.

"Interesantno je da tokom ovog talasa ima dosta mladih i mi pretpostavljamo da je razlog tome što su oni uglavnom nevakcinsani. Takođe, ima dosta i trudnica, jer su one dugo bile u dilemi da li da se vakcinišu ili ne. Samo u ovom talasu do sada smo imali više od 25 trudnica koje su bile zaražene kovidom, pa smo bili u situaciji da im radimo carski rez. Neke od njih su završile na jedinici intezivnog lečenja i to je bila velika broba", objašnjava on.

Što se dece tiče, kaže da u ovoj bolnici nije bilo težih slučajava, da su ona koja su imala težu kliničku sliku bila intubirana i da su se nalazila na Institutu za majku i dete.

"Ona su uglavnom bila sa nekom umerenom ili srednje teškom klinčkom slikom. Prvi put se dogodilo, to znamo kao informaicju od profesora Minića sa Instituta za majku i dete, da je bilo nekoliko pacijenata koji su bili jako teški, oni su bili intubirani, ali nalazili su u toj ustanovi pa nemamo nekih detaljnijih informacija. Naši pacijenti su prošli dobro i za sada prolaze dobro", dodao je.

Stevanović je dalje u razgovoru za Euronews Srbija rekao da je KBC "Dragiša Mišović" počeo da primenjuje i najsavremeniju "hololens" tehnologiju u radu u crvenoj kovid-zoni, koja lekarima značajno olakšava rad.

"Nas je nužda naterala da razmišljamo kako da se sačuvamo od opterećenja koje nam je kovid nametnuo. Mi smo 20 meseci u režimu kovida sa kratkim pauzama. Zbog toga smo došli na ideju da upotrebimo taj uređaj koji omogućuje jednu kolaboraciju na distancu. To znači da može jedan kolega da ga unese u kovid zonu. To je uređaj koji je kao računar, ali se stavlja na glavu kao naočare i može holografski da prezentuje nalaze pacijenata ispred onoga ko to nosi", rekao je on, te dodao:

"To možemo i mi u zelenoj zoni to posmatramo i komuniciramo sa kolegom koji se nalazi kod pacijenta i na taj način postižemo više efekata. Pre svega manje je naših kolega u crvenoj zoni, a drugo možemo da se konsultujemo i da imamo konzularni oblik lečenja".

Istakao je da su najveći teret od početka pandemije podneli lekari starije životne dobi, pa je i samim tim i rizik za ulazak u crvenu zonu za njih bio veliki. Ovaj sistem, objašnjava on, im omogućava da sačuvaju te kolege od rizika da se zaraze, ali i da iskoriste njihovo znanje i struku kada god je to potrebno.

Na kraju on je još jednom ponovio značaj vakcinacije u daljoj borbi sa koronavirusom.

"Ona će maksimlano pomoći, ali ono što je važno je da se kovid leči pre svega vakcinacijom, distancom i nošenjem maski. Vakcinacija je civilizijska tekovina i nephodna je. Mi to radimo i svake godine protiv gripa", rekao je Stevanović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija