Društvo

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije: Jedna neželjena reakcija na 7.000 primljenih vakcina protiv korone

Komentari

Autor: FoNet

21/11/2021

-

16:35

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije: Jedna neželjena reakcija na 7.000 primljenih vakcina protiv korone
Tanjug/AP/Fernando Vergara - Copyright Tanjug/AP/Fernando Vergara

veličina teksta

Aa Aa

Najdrastičnije reakcije koje su zabeležene na vakcine protiv koronavirusa u Srbiji su jedan slučaj miokarditisa, dva slučaja perikarditisa, nekoliko sumnji na trombozu i nekoliko alergijskih reakcija, dok istovremeno nije zabeležen nijedan anafilaktički šok, rekli su RTS iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

Predstavnica ALIMS Jelena Mitrašinović rekla je za RTS da je na sedam miliona doza primenjenih vakcina protiv koronavirusa u Agenciji registrovano 1.169 slučajeva neželjenih reakcija.

"Imamo podatak da na približno 7.000 datih doza vakcina imamo jednu prijavu neželjene reakcije na vakcinu. To je zaista jedan ohrabrujući podatak za sve naše građane koji su i dalje nevakcinisani i ja bih volela da tim podatkom ohrabrimo sve one koji se do sada nisu vakcinisali", poručila je Mitrašinović.

Ona dodaje da su neželjene reakcije na vakcinu se najčešće manifestuju neposredno nakon imunizacije, u roku od dan ili dva posle primljene vakcine.

"Najčešće neželjene reakcije ispoljavaju se u vidu lokalnih reakcija, poput bola, otoka, crvenila i osetljivosti na mestu primene, rekla je Mitrašinović. Osim tih, dešavaju se i takozvane sistemske neželjene reakcije u vidu povišene temperature, bolova u mišićima, bolova u zglobovima, jeze, drhtavice, malaksalosti ili sindroma sličnog gripu", kaže ona.

Neželjene reakcije na vakcine, prema rečima Jelene Mitrašinović, prijavljuju najčešće žene - u čak 65 odsto slučajeva, a najviše ih je u dobi između 18 i 44 godine.

Mitrašinović je rekla da su prijavljena dva slučaja perikarditisa i nekoliko slučajeva alergijskih reakcija, a u svim situacijama je primenjena terapija posle koje je usledio oporavak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija