Evropa

U austrijskim bolnicama vanredno, poziva se penzionisano osoblje

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2021

-

09:24

U austrijskim bolnicama vanredno, poziva se penzionisano osoblje
U austrijskim bolnicama vanredno, poziva se penzionisano osoblje - Copyright Tanjug/Martin Baumann/TASR via AP

veličina teksta

Aa Aa

Teška epidemiološka situacija izazvala je vanrednu situaciju u mnogim bolnicama širom Austrije, a u pokrajini Donja Austrija se već pribeglo drastičnoj meri da ponovo na posao pozovu oko 1.000 lekara i medicinskih sestara, koji su od 2017. u penziji.

Pokrajinska agencija za zdravstvo uputila je pismo penzionisanom medicinskom osoblju da "uskoči" svuda gde postoje problemi u zdravstvu.

Oko 234 bivši zaposlenih se već odazvalo u slučaju potrebe da pomogne aktivnim kolegama, a kao platu dobiće isplaće iznos poslednje zarađene bruto plate.

Pokrajinska klinika u Šajbsu, Odeljenje za anesteziju i intenzivnu medicinu, već je prošle godine pozvala " penzionere " da se dobrovoljno vrate na posao.

Šef Odeljenja Robert Resel rekao je da su medicinski radnici spoznali opasnost pandemije i došlida pomognu, te su već preko godinu dana velika podrška.

U Donjoj Austriji na raspolaganju je 334 kreveta u intenzivnim jedinicama pokrajinskih klinika, od kojih je aktuelno 89 slobodno, a 109 zauzimaju kovid pacijenti.

Uskoro predstoji prekoračenje sistemski kritične popunjenosto od 33 odsto, što predstavlja problem.

Novi pravilnik za kažnjavanje

Ministarstvo zdravlja Austrije utvrdilo je i novi pravilnik za kažnjavanje, koje omogućava policiji na licu mesta da novčano kažnjava one koji krše korona mere.

U pravilniku su navedena kršenja za koja policija može izdati kaznu u visini od 90 evra, među kojima je i nenošenje FFP2 maske na mestima u kojima je to obavezno.

Novo u pravilniku je što je definisano šta treba da nose osobe koje su iz zdravstvenih razloga oslobođeni nošenja maski, odnosno oni moraju nositi zaštitni vizir, a ko to ne učine plaćaju 90 evra. Isto toliko "košta" i kada neko kod sebe nema "2G" dokaz.

Policija sada ima mogućnost da ove prekršaje kažnjava na licu mesta. Ko plati kaznu na licu mesta jeftinije prolazi, jer bi prijava mogla voditi do svote do 500 evra, a u slučaju neplaćanja i do nedelju dana zatvora

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa