Zdravlje

Šta do sada znamo o novom soju B.1.1.529 koji izaziva zabrinutost u Južnoj Africi

Komentari

Autor: Euronews

26/11/2021

-

07:09

Šta do sada znamo o novom soju B.1.1.529 koji izaziva zabrinutost u Južnoj Africi
Šta do sada znamo o novom soju B.1.1.529 koji izaziva zabrinutost u Južnoj Africi - Copyright Tanjug AP/AP Photo, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nova varijanta kovida 19 koja je otkrivena u Južnoj Africi je "razlog za zabrinutost", upozorio je poznati virolog Tulio de Olivije.

Varijanta B.1.1.529, za koju je navedeno da ima "užasan profil mutacije šiljaka", otkrivena je u brojnim slučajevima koronavirusa u zemlji.

Južnoafrički naučnici, koji su već otkrili beta varijantu, kažu da nova mutacija ima "ekstremno visok" broj mutacija.

Trenutno nije poznato koliko će vakcine biti efikasne protiv ovog soja.

Zašto je nova mutacija drugačija?

"Nažalost, otkrili smo novu varijantu koja je razlog za zabrinutost u Južnoj Africi", rekao je virolog Tulio de Olivije na onlajn konferenciji za novinare.

On je objasnio da veliki broj šiljastih mutacija - za koje se u ovom trenutku veruje da ih ima najmanje 32, izazivaju zabrinutost u vezi sa sposobnošću virusa da izbegne vakcine i da se širi.

Spajk protein, odnosno protein šiljka je ono što pomaže virusu da napadne ćelije tela. Trenutno, pun potencijal nove varijante još nije poznat.

Tom Pikok, virolog sa Odeljenja za infektivne bolesti Imperijal bolnice u Londonu, napisao je na Tviteru u utorak da je primećena "veoma mala grupa varijanti povezanih sa Južnom Afrikom i sa veoma dugačkom razgranatošću i zaista užasnim profilom mutacije spajka".

Gde je otkrivena?

Prvi put je otkrivena u Južnoafričkoj Republici, a Nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD) u četvrtak je istakao da je potvrdio 22 pozitivna slučaja, a više slučajeva će biti potvrđeno kako budu objavljivani rezultati testova.

Nova mutacija je pronađena i u Bocvani i Hongkongu kod putnika koji je doputovao iz Afrike.

"Nije iznenađujuće što je nova varijanta otkrivena u Južnoj Africi", rekao je profesor Adrijan Puren, vršilac dužnosti izvršnog direktora NICD.

"Iako su podaci ograničeni, naši stručnjaci rade prekovremeno sa svim uspostavljenim sistemima nadzora kako bi razumeli novu varijantu i kakve bi potencijalne implikacije mogla imati", dodao je on.

Naučnici veruju da bi čak 90 odsto novih slučajeva u južnoafričkoj provinciji Gauteng moglo biti B.1.1.529, a otkriveni slučajevi u Severnoj Africi i Limpopu takođe su u porastu.

Pojava ove varijante je verovatno razlog "eksponencijalnog" porasta infekcija poslednjih nedelja, smatra ministar zdravlja Džo Fahla, koji je prisustvovao konferenciji za novinare.

De Olivije je insistirao da samo zato što je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, ne znači da je nova mutacija tu i nastala.

Dodao je da je "jedna dobra vest" o ovoj varijanti to što se može otkriti PCR testom, što znači brzo, a to će pomoći naučnicima da prate njeno širenje.

Južnoafrička Republika, koja strahuje od novog talasa pandemije do kraja godine, zvanično je najteže pogođena pandemijom na kontinentu. Od početka pandemije beleži više od 2,9 miliona slučajeva i više od 89,600 smrtnih slučajeva.

Može li B.1.1.529 biti opasniji od delta soja?

Delta mutacija je trenutno dominantna svetska varijanta kovida 19. Prvi put otkrivena u Indiji, proširila se širom sveta i pokazala se zaraznijom od ranije dominantnih varijacija virusa. Širi se lako jer je njen spajk protein veštiji pri ulasku u ljudske ćelije od prethodnih sojeva.

Zabrinutost oko nove varijante B.1.1.529 je veliki broj mutacija, koje bi mu mogle pomoći da izbegne odbranu organizma. Ipak, naučnici trenutno nemaju dovoljno podataka o tome koliko bi ova varijanta mogla biti opasnija.

Profesorka Kristina Pejdžl, direktorka Jedinice za klinička operativna istraživanja na Univerzitetu u Kaliforniji, rekla je na Tviteru da B.1.1.529 "možda ima značajne prednosti u odnosu na deltu i C.1.2".

"Znamo da B.1.529 ima mnogo više mutacija od drugih sojeva i da ima mutacije koje se vide u drugim varijantama, a koje su povezane i sa većom transmisivnošću i bekstvom od imunog sistema. Broj i vrsta mutacija je ono što zabrinjava virologe i imunologe".

Dr Mišem Grum, zvaničnica iz NICD-a rekla je da bi, suočeni sa novim mutacijama, ljudi "trebalo da se vakcinišu, nose maske, praktikuju zdravu higijenu ruku, održavaju socijalnu distanci i okupljaju se u dobro provetrenim prostorima", kako bi ograničili njihovo širenje.

Komentari (0)

Magazin