Evropa

Novi soj otkriven u Belgiji: Evropa u strahu od potencijalno opasnije mutacije koja ima "ekstremno veliki" broj promena

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

26/11/2021

-

14:55

Novi soj otkriven u Belgiji: Evropa u strahu od potencijalno opasnije mutacije koja ima "ekstremno veliki" broj promena
Tanjug/AP/Vit Simanek/CTK - Copyright Tanjug/AP/Vit Simanek/CTK

veličina teksta

Aa Aa

Prvi prijavljeni sluučaj nove varijante kovida 19 u Evropi otkriven je u Belgiji.

Novi soj, koji izaziva zabrinutost zbog svog "ekstremno velikog" broja mutacija, prvi put je otkriven u Južnoj Africi, a ministar zdravlja Belgije Frank Vandenbruk objavio je da je novi soj stigao i u Evropu.

"Imamo prvi slučaj nove varijante. U pitanju je osoba koja je došla iz inostranstva, koja je bila pozitivna 22. novembra i nije vakcinisana", rekao je.

Kako prenosi Le Soar, novi soj je detektovan kod putnice koja se vratila iz Egipta. Navodi se da je u pitanju mlada odrasla žena koja je razvila simptome 11 dana nakon putovanja u Egipat, u koji je putovala preko Turske.

Nekoliko evropskih zemalja uključujući Francusku, Nemačku i Italiju već je uvelo nova ograničenja za putovanja u Južnu Afriku i susedne zemlje sa 14-dnevnim karantinom za putnike. bez odabira na to da li su vakcinisani ili ne. Evropska unija je takođe predložila malopre zabranu letova iz i ka Južnoj Africi iz svih zemalja članica.

Zašto je nova mutacija drugačija?

"Nažalost, otkrili smo novu varijantu koja je razlog za zabrinutost u Južnoj Africi", rekao je južnoafrički virolog Tulio de Olivije na onlajn konferenciji za novinare.

On je objasnio da veliki broj šiljastih mutacija - za koje se u ovom trenutku veruje da ih ima najmanje 32, izazivaju zabrinutost u vezi sa sposobnošću virusa da izbegne vakcine i da se širi.

Spajk protein, odnosno protein šiljka je ono što pomaže virusu da napadne ćelije tela. Trenutno, pun potencijal nove varijante još nije poznat.

Tom Pikok, virolog sa Odeljenja za infektivne bolesti Imperijal bolnice u Londonu, napisao je na Tviteru u utorak da je primećena "veoma mala grupa varijanti povezanih sa Južnom Afrikom i sa veoma dugačkom razgranatošću i zaista užasnim profilom mutacije spajka".

Ipak, naučnici trenutno nemaju dovoljno podataka o tome koliko bi ova varijanta mogla biti opasnija od delta soja.

Profesorka Kristina Pejdžl, direktorka Jedinice za klinička operativna istraživanja na Univerzitetu u Kaliforniji, rekla je na Tviteru da soj B.1.1.529 "možda ima značajne prednosti u odnosu na deltu i C.1.2".

"Znamo da B.1.529 ima mnogo više mutacija od drugih sojeva i da ima mutacije koje se vide u drugim varijantama, a koje su povezane i sa većom transmisivnošću i bekstvom od imunog sistema. Broj i vrsta mutacija je ono što zabrinjava virologe i imunologe".

Novi soj koronavirusa, koji je preokupirao naslove u novinama i medijima, pojavio se još pre nekoliko nedelja i svrstan je u grupu virusa za koje se kaže da su interesantniji i da treba da se prate, objašnjava virusolog Milanko Šekler.

Šekler je rekao da ne može da kaže da je taj soj prenosiviji, niti da vakcine ne štite od njega. Virusolog tvrdi da svi sojevi o kojima se priča uopšte nisu novi.

"Taj soj koji je preokupirao naslove u novinama i medijima je soj koji se pojavio još pre nekoliko nedelja i koji je svrstan u tu neku grupu virusa za koje se kaže da su interesantniji, treba da se prate. Na vrlo malom broju uzoraka u svega nekoliko zemalja je zabeležno prisustvo i za sada ne može da se kaže ništa interesantno i tačno u vezi sa tim", rekao je Šekler za RTS.

Nove mere u Belgiji od subote

Najava da je nova varijanta B.1.1.529. otkrivena u Belgiji, došla je uporedo sa novom rudnom "zimskih" mera, koje će stupiti na snagu u subotu, pošto se zemlja bori sa novim naletom infekcija i hospitalizacija.

Privatna okupljanja u zatvorenom prostoru su sada zabranjena osim za venčanja i sahrane, na kojima ne može prisustvovati više od 50 ljudi, odnosno 100 ako se skup održava napolju. Naređeno je i zatvaranje noćnih klubova, dok je radno vreme restorana i barova ograničeno do 23 časa.

"Danas je situacija gora od svih scenarija koje su nam stručnjaci pokazali prošle nedelje u vreme kada uticaj mera još nije vidljiv", rekao je novinarima premijer Aleksandar de Kru.

"Znamo da je vakcina sloj zaštite, maska je sloj zaštite, test je sloj zaštite, ali danas nema zaštite koja je apsolutna, uvek postoji neki rizik. Nažalost, moramo da uvedemo nova ograničenja, nadam se privremeno, i da ćemo kada budemo pravili procenu 15. decembra moći da proslavljamo što je situacija bolja - sada pak, mora odmah da se interveniše", rekao je on.

Strah od novog soja pokosio i cene nafte

Cene nafte su pale danas za više od 5,0 odsto na dvomesečni minimum, pošto je nova varijanta virusa korona unela strah i zabrinutost među investitore da bi u prvom kvartalu 2022. moglo da dođe do znatnog viška ponude.

Cene nafte su potonule zajedno sa globalnim tržištima akcija zbog nervoze da bi novi soj virusa mogao da uspori ekonomski rast i potražnju za gorivom. Velika Britanija i druge evropske države su ograničile putovanja iz zemalja na jugu Afrike, gde je nova mutacija kovida otkrivena.

Severnomorska nafta Brent je pala za 4,28 dolara ili 5,2 posto, na 77,94 dolara za barel na trgovanju u 13:29 časova po srednjoevropskom vremenu, izveštava Rojters. Američka WTI nafta je pojeftinila za 4,31 dolar ili za 5,5 odsto, na 74,08 dolara po barelu, posle praznovajna Dana zahvalnosti u četvrtak u Sjedinjenim Državama.

Oba tipa nafte su na putu da petu uzastopnu nedelju završe s gubitkom.

(Priredila: Tara Tomović)

 

Komentari (0)

Evropa