Fokus

Veliki požar u Čileu: Zatvorene škole i vrtići zbog oblaka toksičnog dima nad Santijagom

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2021

-

19:22

Veliki požar u Čileu: Zatvorene škole i vrtići zbog oblaka toksičnog dima nad Santijagom
Čile - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog ogromnog požara u jednoj fabrici nad Santijagom se nadvio oblak gustog sivog dima zbog čega su neki avionski letovi preusmeravani, a škole i dečiji vrtići u prestonici Čilea zatvoreni.

Požar je izbio u fabrici građevinskog materijala u opštini Kilikura u severnom delu Santjaga, a na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se stub crnog dima koji se izvija u nebo i širi nad gradom nošen vetrom, prenosi Rojters.

U izveštaju vatrogasne službe i kancelarije za bezbednost međunarodnog aerodroma u Santijagu navodi se da dim nije uticao na rad terminala, ali se i potvrđuje da su neki avioni koji lete sa juga ka severu zemlje bili preusmereni, prenela je lokalna štampa.

"Savet je da se ljudi ne izlažu dimu i da zatvore prozore. Ako se pojave određene zdravstvene smetnje trebalo bi da se jave najbližoj zdravstvenoj ustanovi", rekao je Migel Munjoz, regionalni direktor Nacionalne kancelarije za vanredne situacije (Onemi).

On je u razgovoru sa novinarima upozorio da su sve vrste dima toksične i da će uticaj zagađenosti na ljudsko zdravlje zavisiti najviše od izloženosti i koncentracije dima, apelujući na građane da izbegavaju fizičke aktivnosti na otvorenom.
 

Komentari (0)

Svet