Fokus

Zvaničnici SAD i Austrije: Na Balkanu potrebno više zapadnog prisustva

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2021

-

22:15

Zvaničnici SAD i Austrije: Na Balkanu potrebno više zapadnog prisustva
Zvaničnici SAD i Austrije: Na Balkanu potrebno više zapadnog prisustva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar inostranih poslova Austrije Majkl Linhart i šef američke diplomatije Entoni Blinken smatraju da je potrebno više, a ne manje zapadnog prisustva u državama Zapadnog Balkana.

To je agenciji APA izjavio ministra Linhart nakon telefonskog razgovora sa američkim kolegom. On je ukazao da je približavanje Zapadnog Balkana EU bila tema razgovora, u kojem je Blinken pozdravio snažnije angažovanje Austrije u regionu.

"Naš je zajednički interes da Evropska unija i Sjedinjene Američke Države budu u regionu prisutne i da koordinisano deluju", istakao je Linhart.

Takođe, Blinken je zahvalio Austriji na organizovanju nedavne konferencije o budućnosti Belorusije, a dva ministra su ocenila da se ne sme popustiti ucenama režima Aleksandra Lukašenka. Isto tako, Blinken je zahvalio Austriji na tome što je domaćin razgovora o iranskom nuklearnom programu.

Linhart je naglasio da se u te razgovore, nako višemesečne pauze, mora ući sa realističnim očekivanjima. Brzi prodori, kaže, se ne mogu očekivati.

''Jasno je, međutim, da dalji razvoj iranskog nuklearnog programa, suprotno sporazumu, predstavlja razlog za zabrinutost, zbog čega bi dogovor trebalo postići što pre. Ako se u tome ne uspe, onda bi realnost mogla preteći sporazum", upozorio je Linhart.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet