Fokus

Supruga meksičkog narko bosa El Čapa osuđena na tri godine zatvora

Komentari

Autor: RSE, Euronews Srbija

30/11/2021

-

21:15

Supruga meksičkog narko bosa El Čapa osuđena na tri godine zatvora
Supruga meksičkog narko bosa El Čapa osuđena na tri godine zatvora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ema Koronel Aispuro, supruga meksičkog narko bosa Hoakina Gusmana, poznatijeg kao El Čapo osuđena je na tri godine zatvora zbog njene uloge u pomaganju narko kartelu Sinaloa.

Kazna je manja od četiri godine koju su tražili tužioci, a sudija Rudolf Kontreras rekao je da je ona bila tinejdžerka kada se udala za kralja droge i da je sarađivala nakon hapšenja u februaru 2021. godine, prenosi Radio slobodna Evropa.

Ona je priznala da je pomogla svom suprugu u upravljanju njegovim kriminalnim carstvom vrednim više milijardi dolara.

Ema Koronel Aispuro uhapšena je u februaru na međunarodnom aerodromu u Virdžiniji.

Meksički narkobos, El Čapo, proglašen je krivim za vođenje ubilačke kriminalne organizacije koja je prokrijumčarila tone droge u Sjedinjene Države zbog čega je osuđen na doživotnu kaznu zatvora 2019. godine.

Uspon i pad "kraljice narko kartela"

Ema Koronel Aispuro uživala je u svom luksuznom životu. Pre samo nekoliko meseci, Ema Koronel Aispuro imala je planove da pokrene modnu liniju "El Čapo Guzman". Par je inače imao status "ikona stila" u Meksiku, a El Čapova ćerka je već stekla slavu u modnoj industriji koristeći njegovo ime.

BBC u tekstu o njoj navodi da je u trenutku kada je El Čapu suđeno 2019. godine u Njujorku, ona nosila nakit i skupoceni sat.

Njena životna priča je, kako se navodi, veoma lična. Ipak, ona baca svetlo na tajni svet narko kartela i žena koje ga čine. Stavljajući na stranu pitanja da li je kriva ili ne, analitičari upoznati sa svetom trgovine narkotika tvrde da je Koronel za sebe izborila neobičnu ulogu. Bila je javna ličnost, preduzetnica, ali i "čuvarka" koja je kontrolisala ko može da dođe do njenog muža dok je on predvodio kartel.

Koronel je državljanka Meksika i SAD, upoznala je Guzmana kada je imala samo 17 godina, a venčali su se ubrzo nakon toga. Imaju dvoje dece, Mariju Hoakinu i Emali. Tokom suđenja El Čapu, Koronel je sedela u sudnici gotovo svakog dana. 

"Diva Sinaloe", kako je naziva analitičar Romain Le Kur Grandmason iz Pariza, koji je proveo neko vreme u Meksiku, analizirajući kartele. Uz crveni karmin i dijamante, u tesnim pantalonama, bila je otelotvorenje "buchona", što je naziv za ženu lepog izgleda koja je često viđena sa gangsterima.

Njen glamurozan izgled u suprotnosti je sa mračnom realnošću operacija El Čapovog kartela.

Guzman se koristio nasiljem kako bi održao kotrolu nad "tržištem" i ubirao njegove nagrade, šireći bogatstvo na njegovu ženu i decu. Više od 300.000 ljudi ubijeno je u Meksiko od 2006, godine kada je vlada krenula u rat protiv kartela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet