Fokus

Uspon i pad "kraljice narko kartela", El Čapovoj ženi preti doživotna kazna zatvora

Komentari

Autor: BBC/N. Z.

02/06/2021

-

18:05

Uspon i pad "kraljice narko kartela", El Čapovoj ženi preti doživotna kazna zatvora
Uspon i pad "kraljice narko kartela", El Čapovoj ženi preti doživotna kazna zatvora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ema Koronel Aispuro uživala je u svom luksuznom životu, udata za meksičkog narko bosa Hoakina Guzmana Loera, poznatog pod nadimkom "El Čapo". On je pre nekoliko godina uhapšen i premešten u zatvor, a šta se dogodilo sa "kraljicom u svetu narko kartela"?

Koronel se trenutno nalazi u Pritvorskom centru za odrasle Vilijam Trusdejl u Aleksandriji u Virdžiniji. U svojoj ćeliji, kako tvrdi njen advokat Marijel Kolon Miro, "čita ljubavne romane" kako bi joj brže prošlo vreme. Uslovi u kojima sada živi i te kako su u suprotnosti sa načinom na koji je nekada živela.

Pre samo nekoliko meseci, Ema Koronel Aispuro imala je planove da pokrene modnu liniju "El Čapo Guzman". Par je inače imao status "ikona stila" u Meksiku, a El Čapova ćerka je već stekla slavu u modnoj industriji koristeći njegovo ime.

BBC u tekstu o ovoj dami navodi da je u trenutku kada je El Čapu suđeno 2019. godine u Njujorku, ona nosila nakit i skupoceni sat.

Ipak, ranije ove godine je Koronel (31) uhapšena na međunarodnom aerodromu u Virdžiniji i optužena je za pomaganje suprugu u vođenju ozloglašenog kartela Sinaloa. Guzman (64) služi doživotnu kaznu zatvora u Koloradu. FBI tvrdi da je Koronel pomagala u distribuciji kokaina, ali i da je pomogla suprugu u bekstvu iz meksičkog zatvora 2015. godine.

Njena životna priča je, kako se navodi, veoma lična. Ipak, ona baca svetlo na tajni svet narko kartela i žena koje ga čine. Datum za njeno suđenje nije utvrđen, a ukoliko i ona bude proglašena krivom, takođe bi mogla da provede ostatak svog života u zatvoru, piše BBC.

profimedia

 

Stavljajući na stranu pitanja da li je kriva ili ne, analitičari upoznati sa svetom trgovine narkotika tvrde da je Koronel za sebe izborila neobičnu ulogu. Bila je javna ličnost, preduzetnica, ali i "čuvarka" koja je kontrolisala ko može da dođe do njenog muža dok je on predvodio kartel.

Obično bi supruge vođa narko bandi bile označene kao "veoma seksipilne", kaže Sesilija Fafran Mendez, sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu. Koronel je, međutim, bila drugačija. 

"Pokazala je da žena može da stoji na moćnoj poziciji", navodi ona.

Ipak, imati moć u kartelu je rizičan poduhvat. Derek Malc, bivši specijalni agent, kaže: "Kada ste u ovom poslu, ili ćete biti uhvaćeni, ili ćete biti ubijeni".

Otmice i ubistva

Koronel, državljanka Meksika i SAD, upoznala je Guzmana kada je imala samo 17 godina, a venčali su se ubrzo nakon toga. Imaju dvoje dece, Mariju Hoakinu i Emali. Tokom suđenja El Čapu, Koronel je sedela u sudnici gotovo svakog dana. 

"Diva Sinaloe", kako je naziva analitičar Romain Le Kur Grandmason iz Pariza, koji je proveo neko vreme u Meksiku, analizirajući kartele. Uz crveni karmin i dijamante, u tesnim pantalonama, bila je otelotvorenje "buchona", što je naziv za ženu lepog izgleda koja je često viđena sa gangsterima. 

Gvadalupe Korea Kabrera sa Univerziteta Džordž Mejson, istraživala je Sinalou i navela da je Koronel idealan predstavnik te slike. 

EPA/MARIO GUZMAN

 

"Nose veoma skupu odeću, Luj Viton torbice. Sve je preuveličavanje i ona je idealan predstavnik te slike. Sve je u izgledu, plastičnoj operaciji", navodi.

Njen glamurozan izgled u suprotnosti je sa mračnom realnošću operacija El Čapovog kartela.

Guzman se koristio nasiljem kako bi održao kotrolu nad "tržištem" i ubirao njegove nagrade, šireći bogatstvo na njegovu ženu i decu. Više od 300.000 ljudi ubijeno je u Meksiko od 2006, godine kada je vlada krenula u rat protiv kartela.

Među žrtava su Guzmanovi neprijatelji, kao i ličnosti koje su bile bliske s njim. Telo jedne od njegovih ljubavnica nađeno je u gepeku vozila, a ubistvo je navodno načinio rivalski kartel.

Cena lojalnosti

Lusero Gvadaupe Sančez Lopez, Guzmanova dugogodišnja ljubavnica, svedočila je protiv njega. Ona je uhapšena u junu 2017, zbog optužbi za trgovinu drogom nedaleko od američko-meksičke granice.

Proglašena je krivom i pretila joj je kazna zatvora od jedne decenije. Sančez, majka dvoje dece, sarađivala je sa tužiocima u okviru sporazuma o priznanju krivice.

U sudnici su sedeli i El Čapo i njegova supruga. Ipak, uloge su se brzo promenile. Sančez je oslobođena, a Koronel je završila iza rešetaka i bez mogućnosti kaucije.

Komentari (0)

Svet