Fokus

Papa pozvao na solidarnost sa HIV pozitivnim osobama

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2021

-

22:27

Papa pozvao na solidarnost sa HIV pozitivnim osobama
Papa Franja - Copyright Tanjug AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja pozvao je povodom svetskog dana borbe protiv AIDS-a na obnovu solidarnosti s ljudima zaraženim HIV-om kako bi im se obezbedila nega i u najsiromašnijim delovima sveta.

Papa je na javnoj audijenciji kazao da je Svetski dan borbe protiv AIDS-a važna prilika da se setimo ljudi zaraženih tim virusom, prenosi britanski ''Independent''. U nekim delovima sveta ne postoji esencijalna zdravstvena nega, upozorio je on.

"Nadam se da je moguća obnovljena solidarnost kako bi se zagarantovala efikasna i jednaka zdravstvena zaštita za osobe zaražene HIV-om", rekao je Papa.

Papa je prošlog meseca u pismu zahvalio američkom novinaru Majklu O'Laflinu koji je napisao knjigu o radu katolika koji su pomagali žrtvama AIDS-a na početku krize 1980-ih.

UNAIDS, program UN za HIV i AIDS iz Ženeve, upozorio je u ponedeljak da pandemija korona virusa slabi borbu protiv AIDS-a u mnogim delovima sveta. Svetska zdravstvena organizacija navodi da je krajem 2020. u svetu HIV-om bilo zaraženo 37,7 miliona ljudi, od kojih više od dve trećine u Africi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet