Fokus

Optužnica protiv roditelja tinedžera koji je ubio četvoro učenika u Mičigenu

Komentari

Autor: AP

03/12/2021

-

20:49

Optužnica protiv roditelja tinedžera koji je ubio četvoro učenika u Mičigenu
Tanjug/AP/Jake May/The Flint Journal - Copyright Tanjug/AP/Jake May/The Flint Journal

veličina teksta

Aa Aa

Američki tužioci podneli su optužnicu za ubistvo iz nehata protiv roditelja tinejdžera iz Mičigena koji je početkom nedelje ubio četvoro učenika svoje srednje škole.

Džejms i Dženifer Krambli su oboje optuženi po četiri tačke, tri dana nakonn što je njihov 15-godišnji sin Itan otvorio vatru u srednjoj školi u Oksfordu, oko 60 kilometara od Detroita, ubio četvoro učenika i ranio još sedmoro, preneo je Glas Amerike. Džejms Krambli je vodio sa sobom Itana kada je, četiri dana pre napada, kupovao pištolj koji je Itan doneo u školu, navode tužioci.

Kada je čuo izveštaje o pucnjavi u školi, Džejms Krambli se odmah vratio kući sa posla da potraži pištolj, koji nije našao, izjavila je na konferenciji za novinare tužilac okruga Ouklend Karen Mekdonald. Krambli je zatim pozvao policiju i rekao da sumnja da je njegov sin možda bio napadač u školi.

Optužnice se retko podižu protiv roditelja u slučajevima pucnjava u školama.

Za razliku od nekih država, zakon Mičigena ne nalaže vlasnicima oružja da čuvaju svoje oružje na bezbednom mestu kome deca nemaju pristup.

Napad u Oksfordu je bio najteža školska pucnjava ove godine, prema podacima medijske organizacije Education Week koja prati američku prosvetu.

To je ujedno i najnoviji incident u decenijama dugoj istoriji masovnih ubistava u američkim školama.

Tužioci su detaljno opisali crteže i rečenice koje je pisao napadač, koji nagoveštavaju da je planirao da izvrši masakr.

Dan pre pucnjave, nastavnik je pronašao crtež pištolja i krvi kod Itana Kramblija, izjavila je tužiteljka Mekdonnald. Nadležni su prethodno saopštili da su se školski zvaničnici sastali sa njim i njegovim roditeljima na jutro kada je izvršio napad, i izrazili zabrinutost zbog njegovog ponašanja.

"Svaki pojedinac koji je imao priliku da spreči ovu tragediju je trebalo to da uradi", izjavila je Mekdonald u odgovor na pitanje da li je trebalo nešto da preduzmu članovi školskog osoblja.

Tužilac iz Mičigena saopštio je da se u optužnici protiv roditelja dečaka koji je ubio četvoro učenika u srednjoj školi, govori o postupcima koji su "više od nemara".

"Roditelji su bili jedini koji su znali za pristup oružju. Čini se da je pištolj vrlo dostupan drugoj osobi", rekla je u četvrtak tužiteljka okruga Oakland Karen Mekdonald, prenosi AP.

Ona je objasnila da ne postoji zakon u Mičigenu koji zahteva da vlasnici oružja drže oružje zaključano zbog dece. Mekdonald je, međutim, sugerisala da postoji još nešto na čemu se može graditi slučaj.

Kako je rekla, iako se krivično goni počinilac dela, postoje osnove da i drugi odgovaraju u ovom slučaju.

Tanjug/AP/Oakland County Sheriff's Office

 

 

Itan Krambli (15) optužen je kao odrasla osoba za više krivičnih dela, uključujući ubistvo, pokušaj ubistva i terorizam, zbog pucnjave u utorak u srednjoj školi Oksford u okrugu Okland. Četiri učenika su poginula, a još sedam je povređeno. Troje je u bolnicama u stabilnom stanju.

Poluautomatski pištolj je legalno kupio Kramblijev otac prošle nedelje, utvrdila je dosadašnja istraga Prema rečima eksperata, roditelji u SAD retko su optuženi za pucnjave u školama u koje su umešana njihova deca, bez obzira na to što većina učenika uzme oružje iz kuće roditelja ili rođaka.

Kako prenosi AP, Dženifer i Džejms Krambli nisu odgovorili na pitanja te redakcije.

Komentari (0)

Svet