Fokus

Komunistička partija Kine: SAD ne može da drži predavanja o demokratiji

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2021

-

11:50

Komunistička partija Kine: SAD ne može da drži predavanja o demokratiji
Si Đinping - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komunistička partija Kine danas je oštro kritikovala američku demokratiju i globalni samit o demokratiji, čiji je domaćin sledeće nedelje američki predsednik Džozef Bajden.

Kako je naveo Tian Peijan zamenik direktora Kancelarije za istraživanje politike KP, partijski zvaničnici su se pitali kako polarizovana zemlja, koja se nemarno odnosila prema kovidu 19, može da drži predavanja drugima i rekli da su napori da se drugi primoraju da kopiraju zapadni demokratski model osuđeni na propast, preneo je AP.

Peijan je za veliki broj preminulih od koronavirusa u SAD okrivio političke sporove i podeljenu vladu od najvišeg do najnižeg nivoa, dodajući da "takva demokratija ne donosi biračima sreću već katastrofu".

Ni Kina ni Rusija nisu među oko 110 vlada koje su pozvane na Bajdenov dvodnevni virtuelni "Samit za demokratiju", koji počinje u četvrtak, a Peking je dodatno razbesnelo učešće Tajvana. Odnosi SAD i Kine ostali su zategnuti uprkos virtuelnom samitu između Bajdena i predsednika Kine Si Ðinpinga prošlog meseca.

Američki predsednik je više puta pozivao SAD i njihove saveznike da pokažu da demokratije mogu ponuditi čovečanstvu bolji put ka napretku od autokratija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet