Fokus

SAD i EU raspravljaju o pristupu Kini, očekuje se zajednička izjava o dogovorima

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2021

-

23:16

SAD i EU raspravljaju o pristupu Kini, očekuje se zajednička izjava o dogovorima
SAD i EU raspravljaju o pristupu Kini, očekuje se zajednička izjava o dogovorima - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Očekuje se da će Sjedinjene Američke Države i Evropska unija sa sastanka koji je planiran za četvrtak, 2. decembar, izdati "snažnu" zajedničku izjavu o svom pristupu Kini, koja će potvrditi sve veće približavanje stavova u pogledu izazova koje pred njih postavlja Peking, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove Stefano Sanino će u četvrtak kopredsedavati drugim dijalogom između SAD i EU o Kini i konsultacijama na visokom nivou o Indo-Pacifiku u petak, saopštio je Stejt department.

Evropska komisija objavila je danas novu evropsku investicionu strategiju "Global gejtvej" kojom će se širom sveta finasirati projekti u oblasti zelene i digitalne tranzicije, energetske i transportne infrastructure kao i jačanje oblzsti zdravstva, obrazovanja i istraživanja.

Planirano je da "Global gejtvej" mobiliše do 300 miljardi evra za evropske investicije u svetu do 2027. godine, što se ocenjuje kao snažno nadmetanje s kineskim "Pojasom i putem" koji je veliki transportni i infrastrukturni projekat Pekinga za povezivanje Azije sa evropskim tržištima, kao i za širenje političkog uticaja na međunarodnom nivou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet