Fokus

Bajden na samit o demokratiji pozvao 110 zemalja, ali ne i Rusiju i Kinu

Komentari

Autor: Jutarnji

27/11/2021

-

23:24

Bajden na samit o demokratiji pozvao 110 zemalja, ali ne i Rusiju i Kinu
Džo Bajden - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Kineski i ruski ambasador u Vašingtonu zajednički su osudili odluku SAD o isključenju njihovih zemalja iz virtuelnog samita za demokratiju koji će američki predsednik Džo Bajden organizovati u decembru.

SAD dopuštaju sebi da definišu "koja je to zemlja 'demokratska', a koja ne ispunjava uslove za dobijanje tog statusa", što smatramo delom "hladnoratovskog mentaliteta", poručili su u konzervativnom časopisu National Interest ruski i kineski ambasador Anatolij Antonov i Kin Gang.

"Ovo će ponovo pokrenuti ideološke sukobe i globalna neslaganja koja će utrti put novim podelama", upozorile su diplomate, ponovivši kritike što su ih u utorak izneli službeni Peking i Moskva, čim je objavljen popis oko 110 zemalja i teritorija koji su pozvani na samit.

Odbacivši zamisao o jedinstvenom modelu demokratije, kineski i ruski diplomate bili su puni hvale govoreći o režimima u svojim državama koje se, kako su naveli, temelje na kineskoj "stvarnosti", odnosno na ruskim "tradicijama".

Neke vlade bolje da pripaze šta im se dešava kod kuće

"Ne treba biti zabrinut kada je reč o demokratiji u Rusiji i Kini. Nekim bi stranim vladama bilo bolje da pripaze šta im se događa kod kuće. Možemo li uopšte govoriti o slobodi u državi u kojoj se demonstranti rasteruju gumenim mecima i suzavcem?", pitaju ambasadori.

Obojica pozivaju Zapad da se ne "meša u unutrašnje stvari" drugih zemalja "pod izgovorom širenja demokratskih vrijednosti" i zagovaraju "istinski multilateralizam" u okviru SAD.

Po dolasku u Belu kuću Džo Bajden je u fokus spoljne politike stavio borbu između demokratija i "autokratija" koje u njegovim očima utelotvoruju upravo Kina i Rusija.

U kampanji je obećao da će održati "samit za demokratiju", čija će se prva verzija održati onlajn 9. i 10. decembra i prethodiće sastancima licem u lice godinu dana kasnije. Taj je samit zamišljen kao jedan od kamena temeljaca njegovog političkog prioriteta.

Među pozvanima su predstavnici Indije, Pakistana i Brazila, ali nisu Turska i Mađarska.

SAD su na samit su pozvale i Tajvan, što je službeni Peking oštro kritikovao.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet