Fokus

Muškarac osumnjičen za ubistvo Džamala Kašogija uhapšen u Parizu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Guardian

07/12/2021

-

17:18

Muškarac osumnjičen za ubistvo Džamala Kašogija uhapšen u Parizu
Džamal Kašogi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska policija uhapsila je bivšeg člana saudijske kraljevske garde osumnjičenog za umešanost u ubistvo novinara Džamala Kašogija.

Kaled Aed Al-Otaibi uhapšen je u utorak na aerodromu Šarl de Gol u Parizu dok se spremao da ode avionom za Rijad. On je jedan od 26 Saudijaca koje Turska traži zbog ubistva novinara.

Otaibi (33) je bivši član kraljevskog obezbeđenja i veruje se da je bio u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu gde je Kašogi ubijen 2. oktobra 2018. godine, prenosi Gardijan.

Bio je na crvenoj listi Interpola nakon što je Turska izdala nalog za hapšenje. Putovao je pod svojim pravim imenom, navodi francuski radio RTL, koji je objavio priču.

Očekuje se da će se pojaviti pred sudijom u narednih nekoliko sati, gde će mu biti predočeno da bira da li će biti prebačen u Tursku ili da ospori nalog za hapšenje i da bude stavljen u policijski pritvor čekajući ekstradiciju.

ap/Hasan Jamali

Džamal Kašogi

Hapšenje je usledilo nekoliko dana nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron posetio Ujedinjene Arapske Emirate i sreo se sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, koji je optužen da je naručio ubistvo Kašogija.

Istraga Ujedinjenih nacija i američke obaveštajne agencije zaključile su da je operaciju gotovo sigurno potpisao prestolonaslednik, podseća britanski Gardijan.

Reakcije verenice ubijenog novinara i Rijada

Ambasada Saudijske Arabije u Francuskoj saopštila je da osoba uhapšena u Parizu pod sumnjom da je povezana sa ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija, nema nikakve veze sa slučajem i da treba odmah da bude puštena na slobodu.

Ambasada je ponovila da je saudijsko pravosuđe već donelo presude u vezi sa slučajem Kašogi i da su svi osuđeni na izdržavanju kazni, prenosi Rojters.

Sa druge strane, Hatidže Čengiz, verenica ubijenog novinara, pozdravila je današnje hapšenje u Francuskoj jednog od osumnjičenih za njegovo ubistvo.

"Francuska bi trebalo da mu sudi za zločin ili da ga izruči zemlji koja je sposobna i voljna da ga istinski ispita i krivično goni, kao i osobu koja je dala nalog za ubistvo Džamala", poručila je ona u objavi na Tviteru, prenosi Rojters.

Šta se dogodilo u saudijskom konzulatu u Istanbulu 

Kašogi, istaknuti kritičar vlade u Rijadu, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018.

Rijad je saopštio da su bivšeg novinara "Vašington posta" u "odmetničkoj operaciji" ubili agenti poslati da ga ubede da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Međutim, turski zvaničnici tvrde da su agenti delovali po naređenjima sa najviših nivoa saudijske vlasti.

Sumnja se da je telo raskomadano i sklonjeno. Prema tvrdnjama službenika koji su čuli audio-snimak operacije, prvo se čuo glas koji je upozorio druge operativce da puste glasnu muziku kako bi ublažili snimak električnog uređaja.

Komentari (0)

Svet