Fokus

Bil Gejts predviđa kada će se završiti najkritičnija faza pandemije koronavirusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Biznis insajder

08/12/2021

-

19:12

Bil Gejts predviđa kada će se završiti najkritičnija faza pandemije koronavirusa
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Suosnivač Majkrosofta Bil Gejts rekao je da se nada da će se kritična faza pandemije koronavirusa završiti 2022. godine.

"Možda bi bilo glupo davati još jedno predviđanje, ali mislim da će se akutna faza pandemije završiti negde 2022. godine", napisao je Gejts na svom blogu "Gates Notes". Milijarder je rekao da kraj pandemije nije tako blizu kao što se nadao zbog delta soja, kao i zbog toga što ljudi ne pristaju tako lako na vakcinaciju.

Kako je rekao brzina otkrivanja novih varijanti, u kombinaciji sa razvojem vakcina i antivirusnih lekova, navela ga je da se nada da će kovid 19 postati endemska bolest već sledeće godine.

"Svet je bolje pripremljen da se uhvati u koštac sa potencijalno lošim varijantama nego u bilo kom drugom trenutku pandemije do sada. U mnogo smo boljoj poziciji da kreiramo ažurirane vakcine ako su potrebne", naveo je Gejts.

Njegova objava došla je nakon što se omikron soj koronavirusa proširio na nekoliko kontinenata, a naučnici i farmaceutske kompanije pokušavaju da otkriju kako se ova varijanta virusa ponaša, i koliko je otporna na vakcine, prenosi Biznis insajder.

Gejts je, međutim, rekao da će mnogo više informacija o omikron soju uskoro biti dostupno, jer istraživači, uključujući one koje podržava Fondacija Bila i Melinde Gejts, rade na tome da saznaju više o ovoj varijanti virusa. U svom tekstu, Gejts je rekao da bi vakcine i lekovi protiv virusa mogli da pomognu u smanjenju smrtnosti od koronavirusa u budućnosti.

"Zajednice će i dalje imati povremene epidemije, ali će biti dostupni novi lekovi koji bi mogli da zbrinu većinu slučajeva, a bolnice će moći da se izbore sa ostalima. Za nekoliko godina, nadam se da ćete razmišljati o virusu jedino kada svake jeseni dobijete zajedničku vakcinu protiv koronavirusa i gripa", naveo je Gejts.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet