Fokus

OEBS: Svet da obezbedi jednakost i smanji diskriminaciju

Komentari

Autor: Tanjug

10/12/2021

-

22:39

OEBS: Svet da obezbedi jednakost i smanji diskriminaciju
OEBS: Svet da obezbedi jednakost i smanji diskriminaciju - Copyright OSCE

veličina teksta

Aa Aa

Čelnici Odbora za ljudska prava Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, poručili su danas da je obezbeđivanje jednakosti i smanjenje diskriminacije neophodno za pravedniji svet.

"Jednakost je temeljni princip ljudskih prava i temelj je slobode i pravde u svetu", navodi se u saopštenju OEBS-a dostavljenom Tanjugu.

Reč je zajedničkom saopštenju troje lidera tog odbora - predsedavajuće Seren Mobornj, potpredsednika Majkla Georga Linka i izvestioca Johana Busera, u kojem se navodi da se ovogodišnji Međunarodni dan ljudskih prava obeležava pod sloganom “Svi ljudi, svi jednaki”.

U saopštenju se dodaje da su sva ljudska bića rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima, kao što je navedeno u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima.

"Ovo u praksi znači da svakome - bez obzira koliko je bogat ili siromašan, da li je neko sa smetnjama u razvoju ili ne, bez obzira na rasu, veru, etničku pripadnost, pol ili seksualnu orijentaciju - mora biti osigurana jednaka zaštita prema zakonu i zaštita od diskriminacije", navodi OEBS.

Komentari (0)

Svet