Fokus

Hiljade dece u Indiji zbog kovida ostalo bez roditelja: Šta će biti sa njima?

Komentari

Autor: DW, T.T.

01/06/2021

-

21:59

Hiljade dece u Indiji zbog kovida ostalo bez roditelja: Šta će biti sa njima?
Hiljade dece u Indiji zbog kovida ostalo bez roditelja: Šta će biti sa njima? - Copyright Tanjug/AP Photo/ Dar Yasin

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade dece u Indiji ostalo je bez roditelja zbog epidemije koronavirusa u ovoj zemlji. Uprkos naporima vlade da pomogne deci čiji su roditelji umrli od virusa, aktivisti kažu da su takva deca u većem riziku od trafikinga, trauma i zlostavljanja.

Oko 9.000 dece postala su siročići ili su izgubila barem jednog roditelja zbog koronavirusa.
Od početka pandemije, više od 1.700 dece izgubilo je oba roditelja, dok je 140 napušteno, a više od 7.400 ostalo je bez jednog roditelja, saopštila je Nacionalna komisija za zaštitu prava deteta (NCPCR).

NCPCR je u ponedeljak podnela izveštaj Vrhovnom sudu, u kojem su detaljno navedeni problemi dece bez roditelja tokom pandemije i potrebe da im se obezbede hrana, sklonište i odeća. 

Severna država Utar Pradeš prijavila je 2.110 dece koja su ostala siročad ili bez jednog roditelja. Država Bahar prijavila je 1.327 ovakve dece, a Keral 952. Aktivisti za prava deteta veruju da je ovaj broj verovatno daleko veći.

Kao odgovor na to, vlada premijera Narendre Modija, najavila je prošle nedelje mere za pomoć deci bez roditelja, od oko milion rupija (11.220 evra) koji će se svakom detetu dodeliti na ime stipendije, u periodu od 18. do 23. godine. 

Finansijska pomoć nije dovoljna

Međutim, ustanove za brigu o deci, agencije za zaštitu dece i aktivisti veruju da samo obećanje novčane pomoći neće obezbediti dobrobit deci pogođenoj pandemijom. U većini slučajeva takvim finansijskim paketima prethodi mnoštvo birokratije. 

Tanjug/AP/Channi Anand

 

 

Dosadašnje beneficije iz nekoliko programa socijalne zaštite nikada ni ne stižu do predviđenih korisnika, koji ne znaju da ispunjavaju uslove ili ne mogu da upravljaju složenim procedurama i zahtevima za dokumentacijom potrebnom za pristup pomoći.

Gotovo svaka država nudi programe za podršku porodicama u kojima je dete izgubilo jednog roditelja. Većina tih programa, osmišljena je za podršku samohranom roditelju i deci.

"Oni koji ispunjavaju uslove za ove beneficije podelili su svoja iskustva koja se uglavnom zasnivanju na trčenju od od šaltera do šaltera kako bi predali bespotrebnu hrpu dokumenata", ističe za Dojče vele Anurag Kundu, predsedavajući Komisije za zaštitu prava deteta u Nju Delhiju.


Stigma i tutla "kovid siročića"

Neki smatraju da bi agencije za zaštitu dece trebalo da daju prioritet boravku deteta u široj porodici sve dok je to pogodno i sigurno, te da bi sirotišta trebalo da budu krajnje utočište.

"Tamo će prvo biti svrstani u kategoriju 'kovid siročadi' i žigosani. Ali pre toga, moraće da dokažu da su im roditelji umrli od kovida 19 da bi dobili finansijsku podršku. Možete li zamisliti koliko će to biti teško?", kaže Enakši Ganguli, suosnivač HAQ centra za prava deteta. 

"Svako dete u hraniteljskoj porodici moraće da ide pred vladine odbore za dobrobit dece koji će odlučivati da li ono zaslužuje novčanu pomoć", dodala je.

EPA/IDREES MOHAMMED

 

 

Prema zakonu o maloletničkom pravosuđu u Indiji, napuštenu decu ili siročiće mora proceniti socijalni radnik iz okružnog odbora za zaštitu dece.

Ako niko ne zatraži dete, vlasti će ga smestiti u institucionalizovanu ustanovu i, uz odobrenje rodibine, staviti na raspolaganje za usvajanje. 

Svake godine samo nekoliko hiljada dece bude formalno usvojeno širom Indije, ponajviše zbog niza provera i birokratije.

Sirotišta koja vlada često "zaboravlja"

Aktivisti veruju da su deca koja borave u institucijama za brigu o deci, poznatijim kao sirotišta, često zaboravljena i od same vlade.

Otprilike 370.000 dece nalazi se u više od 9.500 sirotišta širom zemlje, ali je broj usvajanja još uvek jako nizak.

 "Sirotišta u Indiji nisu dobila odgovarajuću podršku vlade tokom pandemije kovida 19 i zaključavanja. Sve to, uz ozbiljna ograničenja resursa, dovodi decu u još veći rizik", rekao je Satjadžet Mazumdar, šef nevladine organizacije Catalysts for Social Action. 

Mazumdar je dodao da, najavljivanjem finansijskog paketa za "kovid-siročad", vlada stvara novu kategoriju takve dece. 

"Zašto su ova deca ranjivija od druge dece koja su ostala bez roditelja?", rekao je.

Tanjug/ AP Photo/Mehaboob Uddin Gazi

 

 

U međuvremenu, Šivani Baškar iz organizacije Save the Children pozvao je na "veći oprez u rukovođenju ovakvim temama u masovnim medijima i kampanjama na društvenim mrežama".

Očajničke molbe za usvajanje dece bez roditelja su poslednjih nedelja kružile društvenim mrežama, čineći tu decu ranjivom na trafiking i zlostavljanje.

Osim toga, deci je pre svega potrebna psihološka pomoć kako bi mogla da podnesu tugu i traumu prouzrokovanu gubitkom roditelja. 

Komentari (0)

Svet