Fokus

Vlada SAD poručila 10 miliona doza Fajzerovog leka

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2021

-

23:17

Vlada SAD poručila 10 miliona doza Fajzerovog leka
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da je ohrabren podacima koje je objavila kompanija Fajzer o svom antivirusnom leku protiv koronavirusa i da je njegova administracija naručila dovoljno tableta za lečenje 10 miliona Amerikanaca.

"Vakcinacija i buster doza vakcine ostaju najvažniji alati koje imamo da spasavamo živote. Ali ako je ovaj tretman zaista odobren, i kada tablete budu široko dostupne, to će značiti značajan korak napred u našem putu izlaska iz pandemije", naveo je Bajden u saopštenju, prenosi agencija Rojters.

Kompanija Fajzer saopštila je ranije danas da je konačna analiza pokazala da je antikovid lek efikasan gotovo 90 odsto u sprečavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda kod visokorizičnih pacijenata, a najnoviji laboratorijski podaci pokazuju da je lek održao takvu efikasnost i protiv soja omikron.

Američki proizvođač lekova rekao je prošlog meseca da je lek efikasan oko 89 odsto u sprečavanju hospitalizacija ili smrtnih ishoda, na osnovu uzorka od 1.200 ljudi, dok su današnji podaci izvučeni na osnovu dodatnih 1.000 ljudi, preneo je Rojters.

Niko tokom kliničkog testiranja ko je dobio Fajzerov lek nije umro, u poređenju sa 12 smrtnih slučajeva kod osoba koje su dobile placebo.

Fajzerov lek se uzima na svakih 12 sati, pet dana nakon prvih simptoma, a ukoliko se odobri, prodavaće se pod imenom Pakslovid. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet