Fokus

Jedno od najlepših ostrva na svetu posetilo samo 45 turista od početka godine

Komentari

Autor: CNN, T.T.

19/12/2021

-

10:16

Jedno od najlepših ostrva na svetu posetilo samo 45 turista od početka godine
Bali - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Destinacije širom sveta suočile su se sa značajnim smanjenjem turista zbog pandemije koronavirusa. Međutim, malo ko je pretrpeo teži udarac od Balija, indonežanskog ostrva koje je jedno od omiljenih među turistima u svetu.

Zbog strogih mera granične kontrole i zatvorenog aerodroma, Bali je od miliona međunarodnih posetilaca godišnje spao na samo 45 u 2021. godini,  u poređenju sa oko 6,2 miliona dolazaka u 2019. godini i 1,05 u 2020. godini.

"To je najmanji broj poseta stranih turista koji smo ikada zabeležili", rekao je za CNN Nioman Gede Gunadika, šef sektora za turizam u provinciji Bali.

Dvocifren broj odnosi se na peirod januara do oktobra 2021. godine, a potvrdio ga je Centralni statistički biro Balija.

Pošto je ostrvski međunarodni aerodrom "Ngurah Rai" u Denpasaru zatvoren za međunarodne letove skoro cele godine, ti turisti su skoro svi došli privatnim jahtama. Iako je aerodrom ponovo otvoren za međunarodne letove 14. oktobra, do sada je bilo samo domaćih letova na aerodrom i van njega, i to prvenstveno iz glavnog grada Džakarte.

Da bi došli na Bali, strani turisti su morali da ispune stroge uslove za ulazak i dobiju poslovnu vizu po ceni od 300 dolara (turističke vize trenutno nisu dostupne), da urade više PCR testova i kupe posebno zdravstveno osiguranje. Pored toga, troškovi avionskih karata bili su veći nego inače zbog nedostatka direktnih letova. Na sve to, čak i vakcinisani turisti morali su da ispoštuju karantin od 10 dana po dolasku u zemlju.

Trenutno je popunjenost hotela na Baliju oko 35 odsto, a u pitanju su uglavnom domaći turisti. Iako je taj mali protok turista ohrabrujuć pred završetak godine, to neće biti dovoljno da se spase sezona 2021.

Komentari (0)

Svet