Fokus

U Nigeriji uništeno milion doza vakcine protiv korone, istekao im rok trajanja

Komentari

Autor: Euronews

22/12/2021

-

21:24

U Nigeriji uništeno milion doza vakcine protiv korone, istekao im rok trajanja
U Nigeriji uništeno milion doza vakcine protiv korone, istekao im rok trajanja - Copyright Tanjug/AP Photo/Olamikan Gbemiga

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Nigeriji uništile su više od milion doza vakcine protiv koronavirusa, proizvođača Astrazeneka. Vakcinama je istekao rok trajanja, a stopa vakcinacije u toj zapadnoafričkoj zemlji gotovo se udvostručila u poslednjih nedelju dana zbog toga što je povećan broj dnevno novozaraženih.

Doze kojima je istekao rok trajanja, njih 1.066.214, uništene su na deponiji u glavnom gradu Nigerije, Abudži, nedelju dana nakon što su nigerijske vlasti rekle da više neće prihvatati donacije u vidu vakcina ukoliko im je rok trajanja pri isteku.

Direktorka Nacionalne uprave za hranu i lekove, Modžisola Adedže, rekla je da su oni "jedna od retkih agencija u Africi koja testira vakcinu pre upotrebe", i da su donatori obavešteni, prenosi Euronews.

Vakcinacija takođe brzo raste u najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji, koja je postavila ambiciozan cilj da u potpunosti vakciniše 55 miliona građana pre februara 2022. godine, iako je samo 2 odsto stanovništva do sada primilo dve doze vakcine. Inače, u Nigeriji živi oko 206 miliona ljudi.

Ova zapadnoafrička zemlja beleži nagli porast broja potvrđenih infekcija otkako se pojavio omikron soj krajem novembra, beležeći povećanje broja slučajeva od 500 odsto u poslednje dve nedelje, prema nigerijskom Centru za kontrolu bolesti.

U utorak su potvrđene 2.123 nove infekcije, što je najveći dnevni broj novozaraženih od januara ove godine, i drugi najveći od pandemije.

Komentari (0)

Svet