Fokus

Zbog vojnog puča protesti u Sudanu, policija ispalila suzavac

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2021

-

14:47

Zbog vojnog puča protesti u Sudanu, policija ispalila suzavac
Tanjug/AP/Marwan Ali - Copyright Tanjug/AP/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

Sudanske bezbednosne snage ispalile su danas suzavac kako bi razbile demonstracije u Kartumu pošto demonstranti ponovo protestuju u prestonici i drugim gradovima protiv vojnog puča u oktobru.

Na hiljade Sudanaca izašlo je na ulice uprkos tome što su vlasti pojačale bezbednost u Kartumu, rasporedile vojsku i zatvorile sve mostove preko reke Nil, koji povezuji Kartum sa obližnjim Omdurmanom i distriktom Bahri, prenela je agencija SUNA.

Vlasti su upozorile demonstrante da se ne približavaju "suverenim i strateškim" lokacijama u centru Kartuma, odnosno vladinim zgradama i ključnim institucijama. Protestni marševi počeli su na različitim lokacijama odakle su demonstranti krenuli ka predsedničkoj palati. Bezbednosne snage upotrebile su suzavac kako bi sprečile demonstrante da se približe palati, rekao je sudanski aktivista Nazim Sirag, prenosi AP.

Agencija prenosi i da su ranije danas prekinute Internet usluge. Na protestima prošlog vikenda, poginulo je najmanje troje demonstranata, a više od 300 ljudi je ranjeno.

Protesti protiv državnog udara nastavljeni su čak i nakon što je prošlog meseca vraćen na položaj svrgnuti premijer Abdalah Hamdok, a demonstranti su zahtevali da vojska više ne učestvuje u vladi i da se raspišu slobodni izbori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet