Fokus

Međusobne optužbe premijera i predsednika Somalije zbog pomeranja parlamentarnih izbora

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2021

-

22:22

Međusobne optužbe premijera i predsednika Somalije zbog pomeranja parlamentarnih izbora
Međusobne optužbe premijera i predsednika Somalije zbog pomeranja parlamentarnih izbora - Copyright AP/Tolga Akmen, EPA/SAID YUSUF WARSAME

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik i premijer Somalije razmenili su danas međusobne optužbe zbog odlaganja parlamentarnih izbora.

Takav sukob dvojice lidera bi, kako prenosi Rojters pozivajući se na analitičare, mogao da poremeti vladu u borbi protiv terorističke grupe Al-Šabab, koja se dovodi u vezu sa Al Kaidom.

U Somaliji su parlamentarni izbori počeli 1. novembra i trebalo je da se završe 24. decembra, ali je jedan novoizabrani poslanik rekao da je do subote samo 24 od 275 poslanika izabrano.

Iz kabineta predsednika Mohameda Abdulahija Mohameda danas su optužili premijera da predstavlja "opasnu pretnju izbornom procesu i prekoračuje svoj mandat".

Na to su iz kabineta premijera Mohameda Huseina Roblea odgovorili da je predsednik potrošio "toliko vremena, energije i finansija na frustriranje nacionalnih izbora" i da je "izbacio izborni proces iz koloseka".

Prema indirektnom izbornom procesu u Somaliji, regionalni saveti biraju članove Senata. Starešine klana potom biraju članove donjeg doma, koji onda bira novog predsednika, ali datum još nije određen.

Frakcije bezbednosnih snaga, koje su bliske Robleu, u aprilu su zauzele delove Mogadiša, pošto su se premijer i opozicija usprotivile tome da se predsednikov četvorogodišnji mandat produži za još dve godine. Sukobi između dve grupe primorale su između 60.000 i 100.00 ljudi da napuste svoje domove.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet