Fokus

Kinezi poveli kampanju protiv Ilona Maska, tvrde da se "Starlink" umalo sudario sa kineskom svemirskom stanicom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2021

-

22:36

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Izgleda da je vlasnik kompanije Tesla, biznismen i milijarder Ilon Mask na novim mukama. Naime, Ilon Mask i njegova kompanija suočavaju se ove nedelje sa online kampanjom u Kini, nakon što je ta zemlja u dokumentu poslatom Ujedinjenim nacijma tvrdila da su neki od satelita Maskove kompanije skoro sudarili sa kineskom svemirskom stanicom u dva odvojena navrata 2021. godine.

Kako se navodi u dokumentu, dva incidenta su se dogodila 1. jula i 21. oktobra kada se "Starlink" "umalo sudario" sa kineskom svemirskom stanicom, što je "predstavljalo opasnost po živote i zdravlje astronauta". Dokument je Kina dostavila Kancelariji za svemirska pitanja.

Kinezi su se žalili Ujedinjenim nacijama, ali to nije jedino što su uradili. U jednom trenutku su krenuli komentari na kineskoj verziji "Tvitera" i u stotinama komentara korisnici su optuživali Ilona Maska da je novo oružije američke vojske i da će ceo ljudski rod plaćati njegove poslovne aktivnosti. Navodili su i da je "Starlink" samo "gomila svemirskog otpada".

Inače, uz pomoć "Starlinka" imamo zapravo satelitski pristup internetu na većem delu planete. U projekat "Starlink", Mask je uložio do sada najmanje 10 milijardi dolara. Prošle godine smo imali priliku i da iz Srbije posmatramo "svemirski vozić". Naime, oko 60 "Starlink" satelita su u nekoliko navrata prelazili i preko teritorije Srbije i to je tada moglo da se vidi.

Ovo nije jedini međunarodni incident u svemiru ove godine. Naime, pre nekoliko dana je britanski astronaut Tim Pik optužio Rusiju da je ugrozila ljudske živote na sličan način - odnosno oni su uništavali satelite koji su izazvali ogromnu količinu otpada koji je zamalo udario u Međunarodnu svemirsku stanicu.

Podsetimo i da je nedavno Ilon Maks objavio da će platiti 11 milijardi dolara poreza, pa verovatno neće ni osetiti ovu internet kampanju Kineza.

Komentari (0)

Svet