Fokus

Ptičji grip u Izraelu, stručnjaci upozoravaju da može da pređe ne ljude

Komentari

Autor: FoNet

29/12/2021

-

23:21

Ptičji grip u Izraelu, stručnjaci upozoravaju da može da pređe ne ljude
Ptičji grip u Izraelu, stručnjaci upozoravaju da može da pređe ne ljude - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Nacionalnog veća za javno zdravlje Izraela Amnon Lahad upozorio je danas da ptičji grip, koji je već ubio hiljade divljih ptica u toj zemlji, može preći na ljude i ocenio da je reč o stvarnoj i veoma uznemirujućoj opasnosti, dok je Ministarstvo zdravlja pozvalo stanovništvo da izbegava kontakt sa bolesnim ili povređenim pticama.

Većina sojeva ptičjeg gripa ne prelazi na ljude, ali brinu sojevi H5N1 od 1997. godine, H7N9 od 2013. godine, H5N6 od 2014. godine i H5N8 od 2016. godine, pa Lahad ističe u izjavi za Tajms of Izrael da se – zbog nedovoljnog poznavanja aktuelne infekcije virusom korona – mora "ozbiljno shvatiti mogućnost prelaska na ljude" nekog od sojeva ptičjeg gripa.

U skladu sa tim, Ministarstvo zdravlja je sugerisalo da se piletina i jaja kupuju isključivo na mestima koja imaju oznake za proveru ispravnosti proizvoda, kao i da bi "jaja i piletinu trebalo pažljivo pripremati, održavati higijenu i oprati ruke nakon kontakta” sa njima.

U cilju sprečavanja mogućeg prenošenja infekcije na ljude, Ministarstvo poljoprivrede je donelo odluku o uništavanju "ogromnog broja ptica".

Uništavanje ptica se pokazalo kao efikasno prilikom prvog poznatog prenosa zaraze na ljude u Hong Kongu 1997. godine, kada je 18 slučajeva rezultiralo sa šest smrtnih ishoda – a nijedan posle uništavanja, ali ornitolozi naglašavaju da ovakva mera nikako ne garantuje zaustavljanje zaraze.

"Ovo uništavanje je najviše što ljudi mogu da urade, ali ništa ne daje garancije - grip može da nastavi da se širi među pticama i može da pređe na ljude”, rekao je ornitolog sa Univerziteta u Tel Avivu Josi Lešem (Yossi Leshem).

U pogledu načina prenošenja na ljude, "malo je verovatno" da se oni zaraze ptičjim gripom konzumiranjem zaražene piletine ili jaja zaraženih nosilja.

"Ovo se može preneti kontaktom sa bolesnim pticama, a ne dodirom ili hranom već istom metodom koju znamo iz COVID-a, odnosno kapljicama koje ulaze u respiratorni sistem", objasnio je Lešem.

On je primetio je da je ptičji grip ranije izazvao ozbiljne bolesti, a kako ovogodišnje vakcine protiv gripa nisu uključivale specifičnu zaštitu od ptičjeg gripa, verovatno će moći da pruže samo minimalnu zaštitu.

"Ptičji grip se širi drugačije od omikron soja virusa korona, ali se može širiti brzinom delta soja, mada se u prošlosti ptičji grip nije tako brzo širio. Ipak, ne želimo da dođe do ljudi. Imamo omikron soj – zaista nam ne treba još jedna zarazna bolest", poručio je predsednik Nacionalnog veća za javno zdravlje Izraela Amnon Lahad.

Ranije danas, BBC je preneo da izraelske vlasti ubijaju desetine hiljada ćurki u nastojanju da obuzdaju ozbiljnu epidemiju ptičjeg gripa, da je više od 5.000 ždralova uginulo u rezervatu Hula, a da su lokalni poljoprivrednici bili prinuđeni da ubiju pola miliona kokoški, što dovelo do straha moguće nestašice jaja, te da do sada nije registrovan nijedan sučaj prenose A(H5N1) na ljude.

Prva epidemija ptičjeg gripa u Izraelu prijavljena je 18. novembra nadomak rezervata Hula, a u novembru su prijavljeni slučajevi u jednom kibucu i na dve živinarske farme. 

Komentari (0)

Svet