Fokus

"Kombinacija delte i omikrona izaziva cunami novih slučajeva": Mnoge države beleže rekordne brojeve novozaraženih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/12/2021

-

17:26

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kombinacija delta i omikron soja izavala je cunami novih slučajeva koronavirisa, rekao je Tedros Adanom Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije pošto su Sjedinjene Američke Države i Francuska zabeležile rekordan broj novozaražnih. U odnosu na prošlu nedelju broj novih slučajeva u Evropi porastao je za 57 odsto, a u Americi za 30 odsto.

Naime, prema poslednjem preseku, Francuska je prijavila 208.000 novih slučajeva, dok su Sjedinjene Američke Države imale više od 265.000 dnevno tokom cele nedelje. Iza tako velikog broja novozaraženih stoji dvostruka pretnja, kaže direktor Svetske zdravstvene organizacije.

AP/Michel Euler

 

"Ovaj virus će nastaviti da se razvija i ugrožava naš zdravstveni sistem ako ne poboljšamo kolektivni odgovor. U ovom trenutku, delta i omikron soj zajedno povećavaju broj novih slučajeva, što opet dovodi do porasta broja hospitalizovanih i preminulih. Veoma sam zabrinut i mislim da omikron, koji se mnogo brže prenosi, a cirkuliše u isto vreme za deltom, izaziva cunami novih slučajeva", direktor Svetske zdravstvene organizacije.

"Omikron će biti dominantan u SAD krajem januara"

Širom sveta na dnevnom nivou beleži se više od 900.000 novih slučajeva. Imajući u vidu veličinu populacije i broj vakcinisanih vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči tvrdi da će vrhunac zaraze omikon sojem u Americi biti krajem januara sledeće godine. Omikron čini 58,6 odsto svih slučajeva korona virusa u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuju novi podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Tanjug/AP/Mary Altaffer

 

Prema ažuriranim podacima CDC, omikron je činio 59 odsto novih slučajeva u SAD u protekloj nedelji, što je više za 23 odsto u odnosu na nedelju koja je prethodila. Brzo širenje omikrona dolazi nakon što je ranije ovog meseca identifikovan prvi potvrđeni slučaj novog soja u zemlji.

Fauči je ranije rekao da bi SAD trebalo da razmotre mogućnost obavezne vakcinacije za osobe na domaćim letovima. On veruje da bi takva obaveza možda mogla da poveća stopu vakcinacije u zemlji i da pruži mnogo jaču zaštitu na letovima, gde za sada važi samo pravilo da stariji od dve godine moraju da nose maske, navodi AP.

Džonson pozvao na vakcinaciju i oprez tokom praznika

U mnogim državama u toku je vakcinacija trećom dozom, uključujući Veliku Britaniju gde je 57 odsto starijih od 12 godina već primilo tri vakcine.

"Omikron soj i dalje izaziva mnogo problema. Raste broj hospitalizovanih, ali dalje držimo sistem pod kontrolom. To je samo zato što je veliki deo britanske populacije vakcinisan  dodatnom dozom. To nam omogućava da dočekamo Novu Godinu, uz oprez koji je već prisutan", rekao je premijer Velike britanije Boris Džonson.

Tanjug/AP/Frank Augstein

 

Velika Britanija je juče 183.037 slučajeva kovida 19, što je novi dnevni rekord, i preko 53.000 slučajeva više u odnosu na prethodnu najveću cifru registrovanu samo dan ranije, pokazali su Vladini podaci. Porast izazvan visoko prenosivom omikron varijantom virusa, takođe se poklapa sa povećanjem broja hospitalizovanih koji su pozitivno testirani na korona virus, prenosi Rojters.

Džonson je rekao da je veliki broj ljudi primio buster doze vakcine protiv kovida 19, i da on sada iznosi više od 33 miliona ili oko 58 odsto stanovništva starijeg od 12 godina, što znači da nema potrebe za novim merama uoči novogodišnjih proslava.

"Uživajte u Novoj godini razumno i oprezno. Imamo slučajeve koji sigurno rastu, imamo mnogo slučajeva novog soja, ali sa druge strane možemo da se uverimo iz podataka o relativno blagim simptomima omikrona", poručio je britanski premijer.

Podaci, koji uključuju petodnevne brojke za Severnu Irsku, zbog razlika u načinu prijavljivanja tokom božićnih praznika, pokazuju rast infekcija sa prethodnog maksimuma od utorka, koji je iznosio nešto manje od 130.000, a koji je uvećan za 41,4 odsto za poslednjih sedam dana. Uprkos rastućem broju slučajeva, premijer Boris Džonson je saopštio da ove godine neće uvoditi nova ograničenja u Engleskoj, kako bi na taj način zaustavili širenje omikrona, koji sada čini 90 odsto svih infekcija u populaciji, prema zdravstvenim zvaničnicima.

Rekorde obaraju i Danska, Portugal i Australija

Danska, Portugal i Australija takođe beleže rekorde, a Poljska je samo u  jednom danu imala skoro 800 smrtnih slučajeva, od kojih su tri četvrtine bili nevakcinisani. Naime, Poljska već danima ima konstantno veliki broj novozaraženih zbog čega su nadležni pooštrili epidemiološke mere, prenosi Rojters. U Poljskoj je juče registrovano više od 15.000 slučajeva.

Tanjug/AP/Frank Augstein

 

Iz Svetske zdravstvene organizacije apeluju da se usvoji novogodišnja rezolucija u kojoj bi se zahtevalo da do polovine 2022. godine bude vakcinisano 70 odsto svetske populacije. U ovom trenutku, u skoro sto zemalja uz svetu broj vakcinisanih je ispod 40 odsto.

Komentari (0)

Svet