Fokus

Elizabet Holms proglašena krivom, kako je najmlađa milijarderka prevarila svet

Komentari
Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Elizabet Holms, osnivačica kompanije "Teranos" i nekada najmlađa milijarderka na svetu, proglašena je krivom zbog prevare investitora i neistina o tehnologiji koja navodno može da otkrije niz oboljenja na osnovu analize samo nekoliko kapi krvi.

Ova 37-godišnjakinja, nekada nazivana mladom vizionarkom, sada se suočava sa pretnjom da 20 godina provede iza rešetaka, a naredno ročište zakazano je za sledeću sedmicu.

Holmsova je optužena po ukupno 11 tačaka i proglašena je nevinom po četiri tačke koje se odnose na obmanjivanje javnosti. Porota je proglasila Holmsovu krivom po četiri tačke optužnice, uključujući zaveru s ciljem prevare investitora i po tri tačke povezanih prevara.

Nije, međutim, još privedena i još nije potvrđen datum izricanja presude, ali sledeće ročište je zakazano za sledeću nedelju.

Od mlade vizionarke do prevarantkinje

Korporacija "Teranos" je u jednom trenutku procenjena na devet milijardi dolara i ta kompanija je nekada bila popularna u Silicijumskoj dolini, jer je najavljivala revolucionaran napredak u medicinskoj industriji.

Neko vreme je Holmsova bila hvaljena kao vizionarka. Odustala je od Univerziteta Stanford i 2003, u dobi od 19 godina, osnovala "Teranos" s uzvišenom misijom revolucionarnog testiranja krvi. Nadahnut njenim strahom od igala, "Teranos" je obećao pacijentima mogućnost testiranja na stanja poput raka i dijabetesa sa samo nekoliko kapi krvi, pisao je CNN.

Od početaka 2003. godine, kad je osnovala farmaceutsku kompaniju, preko vrhunca u 2014. godini, kad ju je "Forbs" proglasio najmlađom milijarderkom, do, kako se čini, konačnog pada, slika Holmsove u javnosti prošla je transformaciju od mlade rastuće preduzetničke nade do prevarantkinje, piše Index.hr. Od ideje koja ju je lansirala u zvezde, revolucionarne metode vađenja i analiziranja krvi, danas su ostale samo ruševine.

profimedia

 

Kompanija je navodno razvila revolucionarni uređaj koji, kako je preneo AP, može da otkrije mnoštvo bolesti i stanja iz samo nekoliko kapi krvi. Međutim, novinarska istraga dnevnika "Volstrit džurnal" 2015. godine pokazala je da osnovna tehnologija za testiranje krvi ne funkcioniše, posle čega je korporacija počela da gubi kredibilitet.

Prošlo je više od tri godine otkako je protiv nje podignuta optužnica, a posle višemesečnog suđenja, Holmsova je proglašena krivom.

Odbrana je pokušala da je prikaže kao ambicioznu preduzetnicu koja nije svesno počinila prevaru, već jednostavno nije razumela nedostatke "Teranosove" kompleksne tehnologije. Holms je izjavila da je donosila odluke u dobroj veri i da nije svesno počinila prevaru.

Njezini advokati takođe su naveli da ju je zlostavljao njen bivši poslovni partner Sani Balvani, s kojim je bila u emotivnoj vezi dok su radili zajedno, a koji je takođe deset godina bio kopredsednik kompanije.

Holmsova je u medijima bila "novi Stiv Džobs", krasila je naslovnice velikih časopisa, bila glavna zvezda naučnih konferencija. Od nepoznate devojke, postala je senzacija Silicijumske doline čije je bogatstvo bilo procenjeno na 4,5 milijardi dolara. Njen pad, ipak, prikazan je u brojnim dokumetarnim filmovima, knjigama, podkastima, a uskoro će biti prikazan i u seriji "The Dropout" u kojoj će njen lik igrati glumica Amanda Sejfrid.

Komentari (0)

Svet