Fokus

Uhapšena još jedna osoba zbog ubistva predsednika Haitija, bivši komandos utire put prvoj optužnici

Komentari

Autor: Fonet

04/01/2022

-

21:50

Uhapšena još jedna osoba zbog ubistva predsednika Haitija, bivši komandos utire put prvoj optužnici
Haiti - Copyright Tanjug AP/Joseph Odelyn

veličina teksta

Aa Aa

Američke vlasti uhapsile su jednog Kolumbijca zbog navodne umešanosti u atentat na predsednika Haitija Žovenela Moiza, izjavio je agenciji Rojters jedan zvaničnik agencija za sprovođenje zakona, dodajući da će se muškarac tokom popodneva prvi put pojaviti pred sudom.

Hapšenje bivšeg komandosa utire put za podizanje prve optužnice za ubistvo koje je izazvalo političku krizu u karipskoj naciji.

Do sada je uhapšeno 45 osoba u vezi sa zločinom, ali još nisu podigle nijednu optužnicu.

Kolumbijac Mario Palasios treba da se pojavi pred federalnim sudom u Majamiju u utorak popodne. Vest o hapšenju prvo je objavio Majami Herald, koji je naveo da će Palasios biti optužen za "zaveru za pružanje materijalne podrške koja je dovela do smrti stranog lidera, i zaveru za otmicu i ubistvo stranog lidera.

Vlasti Haitija su identifikovale Palasiosa kao člana grupe bivših kolumbijskih vojnika koji su učestvovali u upadu u Moizovu rezidenciju prošlog jula. Priveden je u oktobru na Jamajci i deportovan nazad u Kolumbiju u ponedeljak, kada je uhapšen, potvrdile su Rojtersu dve upućene osobe, prenosi Glas Amerike.

Nacionalna policija Kolumbije saopštila je da je kooridinisala sa panaskim i američkim vlastima hapšenje Palasiosa na osnovu crvene poternice Interpola, dodajući da je on u ponedeljak uveče prebačen na Floridu, pošto se sastao sa agentima FBI.

Kobna julska noć

Predsednik Haitija Žovenel Moiz ubijen je u svom domu u noći između 6. i 7. jula, a njegova supruga je ranjena u pucnjavi.

Kako je tada  saopštio privremeni premijer Haitija Klod Džozef, grupa neidentifikovanih lica upala je tokom noći u Moizovu kuću i ubila ga, a njegovu suprugu ranila. Ona je bila u kritičnom stanju, ali je ipak preživela atentat.

"Plaćenici su iznenada ušli u kuću i izrešetali mog muža. Ovaj čin nema ime jer morate biti neograničeni zločinac da biste izvršili atentat na osobu kao što je Žovenel Moiz, a da mu ne date šansu da izgovori jednu reč", objasnila supruga ubijenog predsednika nakon oporavka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet