Fokus

Eskalacija nasilja u Kazahstanu: Gori predsednička rezidencija, vanredno stanje u više gradova

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2022

-

13:29

Eskalacija nasilja u Kazahstanu: Gori predsednička rezidencija, vanredno stanje u više gradova
Eskalacija nasilja u Kazahstanu: Gori predsednička rezidencija, vanredno stanje u više gradova - Copyright Tanjug/AP Photo/Vladimir Tretyakov

veličina teksta

Aa Aa

Više od 500 civila, uključujući 130 žena i starijih ljudi, pretučeni su tokom nereda u Almi Ati, a požar je zahvatio rezidenciju kazahstanskog predsednika i sedište gradonačelnika u tom gradu.

"Grad je danas ponovo bio na udaru ekstremista. Preduzimaju se neophodne mere za zaštitu života i bezbednosti građana. Pozivamo one koji su izašli na ulice da se raziđu", izjavio je šef policijske uprave Alme Ate Kanat Timemerdenov, a prenosi agencija TASS.

Prema njegovim rečima, tokom protesta je izgorelo 120 vozila, uključujući 33 vozila hitne pomoći i vatrogasaca, 120 prodavnica i trgovinskih objekata, 180 ugostiteljskih objekata, a oštećeno je oko 100 kancelarija. Uprkos vanrednom stanju koje je sinoć proglašeno u Almi Ati, veliki broj demonstranata i dalje je na ulicama, javlja dopisnik agencije TASS.

Požar bukti u rezidenciji predsednika, dok zgrada u kojoj se nalazi sedište gradonačelnika gori od prvog do poslednjeg sprata. Policija je u sukobu sa demonstrantima u Almi Ati počela da koristi specijalna sredstva, suzavac i šok bombe.

Ranije je javljeno da je zapaljeno i sedište regionalnog odbora vladajuće stranke Nur otan (Svetlo otadžbine). Dopisnik RIA Novosti javio je i da su demonstranti upali u zgradu gradske administracije i zapalili je, nakon čega se policija povukla sa obližnjeg trga. Žestoki sukobi koji su izbili tokom sinoćnjih protesta nastavljeni su danas, a u sukobima je povređeno 190 ljudi, od kojih 137 policajaca. 

Tokajev: Ostajem uz narod

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je izjavio da je preuzeo ulogu predsedavajućeg Savetom bezbednosti od bivšeg lidera Nursultana Nazarbajeva i obećao je da će odgovoriti "maksimalno žestoko" na nasilne proteste.

U televizijskom obraćanju, Tokajev je rekao da odmah preuzima vođstvo u Savetu bezbednosti, odnosno ulogu u kojoj je Nazarbajev nastavio da ima značajan uticaj nakon neočekivanog povlačenja sa mesta predsednika 2019. godine, prenosi agencija Rojters.

Kazahstanski predsednik je obećao da će ostati u prestonici bez obzira na sve, jer je po Ustavu njegova dužnost da bude zajedno sa narodom.

Takođe, rekao je i bilo brojnih napada na bezbednosne snage.

"U našem voljenom gradu u toku su brojni napadi na pripadnike policije. Gomila razbojnika tuče vojnike, maltretiraju ih, teraju ih da hodaju goli ulicama, izlažu žene nasilju i pljačkaju prodavnice", rkeao je Tokajev.

Vanredno stanje u prestonici

Tokajev je potpisao danas ukaz o proglašenju vanrednog stanja u Nursultanu, glavnom gradu republike, saopštila je služba za odnose sa javnošću šefa države.

"U vezi sa ozbiljnom i neposrednom pretnjom po bezbednost građana i u cilju obezbeđenja javne bezbednosti, uspostavljanja reda i zakona, zaštite prava i sloboda gradana, uvodi se vanredno stanje u gradu Nursultan 5. januara 2022. godine od 16.00 časova (po lokalnom vremenu) do 19. januara 2022. godine u ponoć", navodi se u dekretu šefa države, a prenosi ruska agencija TASS.

Pored toga, u ovom gradu se takođe, tokom perioda vanrednog stanja, uvodi policijski čas od 23:00 časova do 07:00 časova ujutru.

Nadležni će, kako je saopšteno, poboljšati zaštitu javnog reda, posebno važnih državnih i strateških objekata, kao i objekata koji obezbeđuju život stanovništva i funkcionisanje saobraćaja. Pored toga, biće zabranjena prodaja oružja, municije, eksploziva, specijalnih sredstava i otrovnih materija.

Protesti traju već četiri dana

Protesti su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa (TNG), popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Na protestima je učestvovalo na hiljade ljudi, a u zapadnoj provinciji Mangistau, gde je na desetine ljudi ubijeno u protestima 2011. godine nakon otpuštanja radnika iz naftne industrije, demomnstranti su zahtevali da se cena TNG smanji sa 0,27 dolara po litru na prodajnu cenu iz prošle godine koja je iznosila 0,11 dolara.

Tanjug/AP Photo/Yan Blagov

 

Tokajev je nedugo potom pozvao okupljene na protestima da ne slede pozive "destruktivnih pojedinaca", koji nastoje da potkopaju jedinstvo društva, ali je i najavio da će vlada smanjiti cenu tečnog naftnog gasa.

Danas su demonstranti upali i u kancelarije gradonačelnika Alme Alte, a tom prilikom su se oko zgrade čuli i pucnji. Vlada Kazahstana je, u međuvremenu, podnela ostavku zbog cele situacije.

Komentari (0)

Svet