Fokus

I dalje nema mira u Sudanu - policija upotrebila suzavac na novim protestima u Kartunu

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2022

-

23:50

I dalje nema mira u Sudanu - policija upotrebila suzavac na novim protestima u Kartunu
I dalje nema mira u Sudanu - policija upotrebila suzavac na novim protestima u Kartunu - Copyright Tanjug/ AP Photo/Marwan Ali

veličina teksta

Aa Aa

Demonstranti su se danas okupili na ulicama glavnog grada Sudana Kartuma kako bi protestovali protiv vojne vlasti, a policija je ispalila suzavac da rastera okupljene, preneo je Rojters pozivajući se na video snimke objavljene na društvenim mrežama.

Mobilne mreže i internet su u dobroj meri bili blokirani uoči demonstracija, kao i prethodnih dana, a neki mostovi u Kartumu i obližnjim gradovima Bahriju i Omdurmanu su takođe zatvoreni.

Demonstranti su poručili da će pokušati da dođu do predsedničke palate u Kartumu kako bi izvršili pritisak na vojsku koja je zaustavila aranžman o podeli vlasti dogovoren nakon svrgavanja Omara al-Bašira 2019. i nakon puča u prošlog oktobra.

 

Demonstracije su održane i 4. januara, što je bio 13. protest od vojnog udara izvedenog 25. oktobra, a sazvao ih je lokalni "komitet otpora" u gradu Omdurmanu, kao odgovor na ubistvo nekoliko demonstranata.

One su organizovane dva dana nakon ostavke premijera Abdale Hamdoka, koji je bio na vlasti od 2019. do puča iz oktobra prošle godine i koji je vraćen na funkciju 21. novembra u sporazumu sa vojskom, a koji su demonstranti odbili.

U protestima protiv vojne vladavine od oktobra ubijeno je 57 osoba.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet