Fokus

Generalni sekretar ODKB: Želimo da pomognemo Kazahstanu, priče o invaziji su glupost

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2022

-

23:56

Generalni sekretar ODKB: Želimo da pomognemo Kazahstanu, priče o invaziji su glupost
Generalni sekretar ODKB: Želimo da pomognemo Kazahstanu, priče o invaziji su glupost - Copyright Tanjug AP/Russian Defense Ministry Press Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Savet za kolektivnu bezbednost ODKB želi da pomogne Kazahstanu, a sve ostale insinuacije o invaziji su glupost, izjavio je generalni sekretar ODKB Stanislav Zas.

"Priče o nekakvoj invaziji, okupaciji su, izvinite, obična glupost", rekao je Zas.

On je podsetio da je glavni motiv za odluku Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB da se „pruži pomoć i podrška Kazahstanu u ovom teškom periodu“.

„Veoma je neprijatno slušati i čitati da je neko iskoristio situaciju. Ponavljam još jednom - iskrena želja svih naših država je da pomognu Kazahstanu u ovoj teškoj situaciji, da podrže saveznika u ovom teškom periodu“, kazao je Zas za Sputnjik.

Do sutra će planirani kontingent mirovnih snaga Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti biti raspoređen u Kazahstanu, saopštio je Zas.

Kako je naveo, prvi deo ruskog kontingenta je već stigao i počeo da izvršava postavljene zadatke.

„Postepeno, mislim, tokom sutrašnjeg dana, završićemo prebacivanje svih naših mirnodopskih jedinica“, rekao je Zas.

Prema rečima prvog čoveka ODKB, već se vidi poboljšanje situacije na terenu, ali je kazahstanskim kolegama teško i pomoć im je potrebna.

Savet kolektivne bezbednosti ODKB odlučio je, na molbu predsednika Kazahstana Kasima Žomarta Tokajeva, da pošalje u tu zemlju kolektivne mirovne snage na ograničeni period.

Osim ruske vojske, mirovne snage će činiti predstavnici oružanih snaga još četiri zemlje - Belorusije, Jermenije, Kirgizije i Tadžikistana.

Oni će biti zaduženi za čuvanje državnih i vojnih objekata i pomagaće snagama reda i mira u cilju stabilizacije situacije u zemlji.

Portparol ODKB Vladimir Zajnetdinov preneo je medijima da će isključivo predsednik Tokajev odrediti koliko dugo će Kolektivne mirovne snage ostati u Kazahstanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet