Fokus

Vlasti SAD i Japana zabrinute zbog "rastuće moći Kine", iz Pekinga uložili žalbu

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2022

-

10:30

Vlasti SAD i Japana zabrinute zbog "rastuće moći Kine", iz Pekinga uložili žalbu
Vlasti SAD i Japana zabrinute zbog "rastuće moći Kine", iz Pekinga uložili žalbu - Copyright Tanjug/Behrouz Mehri/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država i Japana izrazile su danas snažnu zabrinutost zbog, kako su rekli, "rastuće moći Kine", i obećali da će zajedno raditi na suprotstavljanju pokušajima destabilizacije regiona.

U zajedničkom saopštenju dva saveznika, koje je usledilo nakon virtuelnog sastanka njihovih ministara spoljnih poslova i odbrane, izražena je zabrinutost zbog Kine i sve većih tenzija oko Tajvana, prenosi agencija Rojters.

U saopštenju se dodaje da su napori Kine "da podriva poredak zasnovan na pravilima" predstavljali "političke, ekonomske, vojne i tehnološke izazove za region i svet", zbog čega je doneta odluka o zajedničkoj saradnji dve zemlje "kako bi odvratile i, ako je potrebno, odgovorile na destabilizujuće aktivnosti u regionu".

Ministri su, takođe, istakli da dele "ozbiljnu i kontinuiranu zabrinutost" u vezi sa pitanjima ljudskih prava u kineskom regionu Sinđangu i u Hongkongu, i istakli su važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

Žalba iz Pekinga

Posle sastanka, japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši je izjavio da je Tokio objasnio svoj plan za reviziju strategije nacionalne bezbednosti kako bi se suštinski poboljšale odbrambene sposobnosti, za šta, kako je rekao, postoji snažna podrška američkih saveznika.

Nešto ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da će dve zemlje potpisati novi sporazum o saradnji u oblasti odbrane kako bi se suprotstavile novim pretnjama.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je danas da Kina žali zbog najnovijih izjava SAD i Japana datih nakon razgovora ministara spoljnih poslova i odbrane te dve zemlje.

"Kina je uložila zvaničnu žalbu obema zemljama", izjavio je Vang na konferenciji za novinare u Pekingu, a prenosi agencija Rojters.

Komentari (0)

Svet