Fokus

Blinken: Poželjno diplomatsko rešenje o Ukrajini, NATO spreman da odgovori na rusku agresiju

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2022

-

22:47

Blinken: Poželjno diplomatsko rešenje o Ukrajini, NATO spreman da odgovori na rusku agresiju
Blinken: Poželjno diplomatsko rešenje o Ukrajini, NATO spreman da odgovori na rusku agresiju - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, Pool

veličina teksta

Aa Aa

 Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je NATO spreman da odgovori silom na rusku agresiju u Ukrajini, ne isključujući mogućnost da pitanje gomilanja trupa na granici sa Ukrajinom ipak bude rešeno diplomatskim putem, što bi, kaže, bilo poželjno.

Blinken je optužio Moskvu da širi dezinformacije o Ukrajini tvrdeći da ta bivša sovjetska republika preti Rusiji i nastoji da izazove sukob, preneo je Rojters. Neke ruske zahteve Blinken je nazvao "nepraktičnim" i istakao da su "apsolutno neispunjivi", prenose RIA Novosti.

"Deo strategije je, mislim, da se postave apsolutno neispunjivi zahtevi i da se kaže da druga strana ne želi da sarađuje, pa da se to iskoristi kao opravdanje za agresivne akcije", naveo je Blinken.

Prema njegovom mišljenju, Ruska federacija zna da zahtevi ne mogu da se ispune, ali takođe i zna u kojim oblastima dijalog može da bude nastavljen. Blinken je istakao da NATO ne preti Rusiji i ne planira da za to iskoristi Ukrajinu.

Naveo je i da je lažna izjava Alijanse o navodnom obećanju da se neće širiti na Istok.

"Tvrdnja da NATO preti Rusiji je lažan. Takođe, NATO nikada nije obećao da neće primati nove članice", rekao je američki državni sekretar.

Takođe, rekao je, nije tačna tvrdnja o planovima NATO da dopremi vojnu infrastrukturu u Ukrajinu sa ciljem da bi je iskoristila protiv Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet