Fokus

SZO: Bogate zemlje moraju da raspodele veće količine vakcina

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2021

-

13:52

SZO: Bogate zemlje moraju da raspodele veće količine vakcina
SZO: Bogate zemlje moraju da raspodele veće količine vakcina - Copyright EPA/Daniel Dal Zennaro

veličina teksta

Aa Aa

Bogate zemlje moraju da raspodele veće količine vakcina protiv virusa korona i da slede primer Sjedinjenih Američkih Država u brzoj raspodeli doza, izjavio je danas visoki savetnik Svetske zdravstvene organizacije Brus Ajlvard.


Takve mere su, prema njegovim rečima, neophodne u nastojanju da se pokrije nedostatak od 200 miliona doza izazvan kašnjenjima u snabdevanju i u proizvodnji vakcina iz Indije.

SZO je pozvala bogate zemlje da doniraju višak doza siromašnijim zemljama umesto da ih daju manje osetljivim grupama, poput dece.

Te zemlje su, kako dodaje SZO, do sada donirale 150 miliona doza putem Kovaksa, šeme za raspodelu vakcina, prenosi agencija Rojters.

Ajlvard je, međutim, rekao da će samo mali deo tih doza biti dostupan u junu, julu i avgustu, kada mogu da "naprave razliku" u usporavanju tempa infekcije u globalnoj pandemiji.

"Trebaće nam dvostruko više i to mora biti realizovano", rekao je Ajlvard, aludirajući na dosadašnji obim donacija bogatih zemalja, u trenutku kada se ministri zdravlja iz zemalja G7 sastaju u Okfordu.

On je pohvalio američki plan najavljen juče vezano za brzu raspodelu 25 miliona doza i pozvao je druge bogate zemlje da slede primer SAD.

Komentari (0)

Svet