Fokus

Zelenski predlaže sastanak s Bajdenom i Putinom, tema-bezbednosna situacija u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews

14/01/2022

-

17:17 >> 20:39

Zelenski predlaže sastanak s Bajdenom i Putinom, tema-bezbednosna situacija u Ukrajini
Zelenski predlaže sastanak s Bajdenom i Putinom, tema-bezbednosna situacija u Ukrajini - Copyright AP/Efrem Lukatsky, Tanjug/AP/Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin, Alex Brandon

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je danas sastanak sa američkim i ruskim predsednicima Džoom Bajdenom i Vladimirom Putinom na kojem bi bilo reči o bezbednosnoj situaciji u vezi s Ukrajinom, javlja Rojters.

Ranije ove nedelje održani su razgovori delegacija Rusije i SAD, Rusije i NATO i Rusije i OEBS, na kojima nije bilo napretka, ali je izražena želja da se pregovori nastave.

"Još čekamo odgovor ruske strane, naši američki partneri su sa izvesnim interesovanjem pozdravili predlog", rekao je šef administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak na događaju koji je organizovao američki istraživački centar Atlantic Council.

Kijev je predložio da se sastanak održi virtuelno, prenosi Euronews.

"Mislim da je to proaktivna pozicija koja uključuje Ukrajinu u pregovore. Ako je u pitanju razgovor o bezbednosnoj arhitekturi u Evropi, neophodno je uključiti Ukrajinu", dodao je Jermak.

Zvaničnici iz Vašingtona i Moskve dogovorili su se u Ženevi, ranije ove nedelje da razgovaraju o bezbednosti, nakon čega su usledili razgovori između Rusije i NATO-a.

Ukrajina i EU osudile potez SAD i Rusije

I Ukrajina i Evropska unija osudile su potez velikih sila koje ih nisu pozvale na samit Vašington-Moskva, tvrdeći da bi svaka diskusija o ukrajinskoj i evropskoj bezbednosti trebalo da ih uključi.

Kako se navodi, Rusija je skupila desetine hiljada vojnika duž granice sa Ukrajinom, što je izazvalo strahove da bi Moskva mogla organizovati invaziju.

Kremlj je to negirao, ali je zahtevao garancije da se NATO neće širiti dalje na istok tako što će zabraniti Ukrajini i Gruziji da postanu članice. SAD i njeni evropski saveznici odbacili su ovaj zahtev, ističući da suverene države imaju pravo da odlučuju o svojim bezbednosnim savezima.

Tenzije između dve zemlje eskalirale su posle izbijanja sukoba na istoku Ukrajine 2014. između ukrajinskih i proruskih sanaga i aneksije poluostrva Krim.

Prekid vatre je postignut kroz normandijski format koji je uključivao Francusku i Nemačku, ali su se od tada redovno dešavali nasilni napadi sa obe strane.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet