Fokus

Novo povlačenje Kim Džong Una, nema ga u javnosti mesec dana

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2021

-

15:11

Novo povlačenje Kim Džong Una, nema ga u javnosti mesec dana
Novo povlačenje Kim Džong Una, nema ga u javnosti mesec dana - Copyright Tanjug/ Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Lider Severne Koreje Kim Džong Un se nije pojavio na događaju posle kongresa Generalne federacije trgovinske unije Koreje (GFTUK) koji je održan u Pjongjangu prošle nedelje. On se poslednji put pojavio u javnosti 6. maja.

Ovo je prvi put da se Kim nije pojavio na događaju ovakvog značaja, preneo je danas Miror pisanje NK njuza.

Kongres Generalne federacije trgovinske unije Koreje se smatra jednim od najvažnijih događaja Radničke partije Severne Koreje, na kojima se potvrđuje sprovođenje pravila i ideologije države.

EPA/ KCNA

 

Podsetimo, južnokorejska agencija Jonhap u utorak je izvestila da je severnokorejska vladajuća partija promenila svoja pravila kako bi postavila zamenika lideru Kimu Džong Unu, koji želi da obnovi unutrašnju politiku.

Tada je neimenovani izvor iz Severne Koreje koji naveo da će ubuduće "prvi sekretar" presedavati sastancima u ime Kim Džong Una.

Sedmi put od početka 2020.

Ovo se dešava skoro godinu dana nakon što je Kim "nestao" u aprilu 2020. godine na tri nedelje, što je izazvalo glasine da je umro ili da je u komi, nakon dužih perioda odsustva do kraja godine.

Veruje se da je poslednje Kimovo pojavljivanje u javnosti dogodilo na fotografisanju sa porodicama vojnika pre četiri godine.

Ukoliko se pojavio na GFTUK, državni mediji su napravili presedan ne prijavljujući njegovo pojavljivanje ni nedelju dana nakon završetka kongresa.

Umesto toga, državni mediji su preneli da je Kim poslao pismo u kojem je dao detaljne instrukcije koje su pročitane na kongresu.

Ovo je Kimu sedmo odsustvo iz javnosti od 20 dana ili više od početka 2020. godine.

Njegovo najduže odsustvo je bilo 2014. godine, kada su državni mediji priznali da je bio bolestan, nakon što se pojavio šepajući i sa štapom.

Komentari (0)

Svet