Fokus

Lavrov i Blinken se sastali u Ženevi, ruski šef diplomatije najavio nastavak dijaloga

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2022

-

14:06

Lavrov i Blinken se sastali u Ženevi, ruski šef diplomatije najavio nastavak dijaloga
Lavrov i Blinken se sastali u Ženevi, ruski šef diplomatije najavio nastavak dijaloga - Copyright Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je posle razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji je održan danas u Ženevi, da će biti nastavljen dijalog o bezbednosnim zahtevima Moskve.

On je rekao da Rusija očekuje pisane odgovore iz Vašingtona sledeće sedmice, preneo je Rojters.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Blinkenom, Lavrov je rekao da se nada da će se smiriti emocije oko Ukrajine i ponovio ruske tvrdnje da ona ne predstavlja pretnju svom bivšem sovjetskom susedu.

Podsetimo, šef ruske diplomatije je rekao na početku razgovora da Moskva "očekuje konkretne odgovore na (svoje) veoma konkretne predloge", dok je sekretar SAD izjavio da se ne nada da će danas premostiti razlike, navodi Rojters.

Ovo je treći susret Lavrova i Blinkena, možda i najvažniji imajući u vidu da se vode pregovori o zahtevu Rusije za garancije bezbednosti da se NATO neće dalje širiti na Istok, kao i i u svetlu narastajućih tenzija oko Ukrajine.

Sastanak je održan u hotelu "Prezident" u sali gde su 2016. održani razgovori Lavrova i tadašnjeg državnog sekretara SAD Džona Kerija.

Oko hotela su pojačane mere bezbednosti, a novinari su prošli rigoroznu kontrolu na ulazu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet