Fokus

Lavrov i Blinken oči u oči: Moskva ponovila zahteve, odgovor SAD sledeće nedelje, jedan zahtev već odbijen

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, CNN

21/01/2022

-

20:25

Lavrov i Blinken oči u oči:  Moskva ponovila zahteve, odgovor SAD sledeće nedelje, jedan zahtev već odbijen
Entoni Blinken i Sergej Lavrov - Copyright Tanjug AP/Martial Trezzini/Keystone via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken održali su sastanak u Ženevi u nameri da se spuste tenzije i reši kriza nastala gomilanjem ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajnom. 

Dvojica diplomata nisu napravila veliki napredak oko Ukrajine na današnjim pregovorima, ali su se saglasili da nastave razgovore kako bi pokušali da reše krizu koja je podstakla strah od vojnog sukoba, preneo je Rojters.

Tanjug AP/Alex Brandon

 

Oni su dijalog ocenili kao direktan i konstruktivan. SAD će, kako je najavljeno, sledeće nedelje dostaviti pisani odgovor na rusku inicijativu za garantovanje bezbednosti, a kako je preneo CNN, jedan od ruskih zahteva bilo je i povlačenje stranih trupa iz NATO članica Rumunije i Bugarske, na koji je već stigao odgovor NATO.

Lavorv i Blinken su se saglasili da pojačaju napore za normalizaciju rada ambasada i međusobnog viznog režima, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ovo je, inače, bio treći susret Lavrova i Blinkena, možda i najvažniji imajući u vidu da se vode pregovori o zahtevu Rusije za garancije bezbednosti da se NATO neće dalje širiti na Istok, kao i i u svetlu narastajućih tenzija oko Ukrajine.

Sastanak je održan u hotelu "Prezident" u sali gde su 2016. održani razgovori Lavrova i tadašnjeg državnog sekretara SAD Džona Kerija.

Podsetimo, Zapad optužuje Rusiju da gomila trupe na granici sa Ukrajinom i da je spremna da izvrši invaziju na tu zemlju, što Moskva negira.

Lavrov: Rusija ne namerava da napadne Ukrajinu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je posle sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Ženevi da Rusija nikada nije bila pretnja ukrajinskom narodu i da ne namerava da napadne Ukrajinu.

"Želim još jednom da podsetim one koji se bave analizom naših stavova da Rusija nikada i nigde, nijednom, nije bila pretnja ukrajinskom narodu", rekao je Lavrov novinarima.

Lavrov je naveo da je tokom razgovora ponovio zahtev Moskve o neširenju NATO na Istok i dodao da je Blinken obećao da će Amerika izneti svoj stav prema toj obavezi.

"NATO radi protiv Rusije i zbog toga se Moskva izjašnjava protiv širenja bloka na Istok. Taj savez je bio formiran protiv SSSR, a sada radi protiv Rusije", istakao je šef ruske diplomatije.

Tanjug AP/Alex Brandon

 

Blinken: Pisani odgovor sledeće nedelje

SAD će sledeće nedelje dostaviti pisani odgovor na rusku inicijativu za garantovanje bezbednosti, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken posle razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom u Ženevi.

"Rekao sam mu da nakon konsultacija koje ćemo imati narednih dana sa saveznicima i partnerima, očekujemo da ćemo sledeće sedmice moći detaljnije u pisanoj formi da podelimo sa Rusijom naše brige i ideje. Dogovorili smo se za dalje razgovore nakon toga", rekao je on, preneo je TASS.

Blinken je kazao da je Vašington pristao da pruži pisane napomene Rusiji nakon što je Moskva zahtevala bezbednosne garancije, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće moći da se pridruži NATO-u, preneo je Rojters.

Blinken je naveo da je razgovor sa ruskim ministrom spoljnih poslova bio direktan, iskren i koristan i da je važno da se diplomatski proces o bezbednosnim pitanjima nastavi.

profimedia

 

Američki državni sekretar istakao je da će se Moskva suočiti sa brzim, ozbiljnim i ujedinjenim odgovorom ako napadne Ukrajinu.

"Bili smo jasni - ako se ruska vojna snaga bude kretla preko granice Ukrajine, to je obnovljena invazija. Naići će na brz, ozbiljan i ujedinjen odgovor Sjedinjenih Američkih Država i naših partnera i saveznika", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Ženevi.

NATO već odgovorio na otvoreno pitanje o Bugarskoj i Rumuniji

I dok se odgovor o traženim garancijama čeka, jedan od novih zahteva Moskve - da se NATO vrati granicama iz 1997. godine što podrazumeva i povlačenje NATO trupa iz Rumunije i Bugarske već je dobio odgovor.  NATO je taj zahtev, kako je javio Rojters, odbacio.

"NATO se neće odreći mogućnosti da zaštiti i brani svoje članice, pa će imati prisustvo i u državama na istoku granica NATO", izjavila je portparolka NATO Jana Lungesku.

Ovaj zahtev odbacio je i bugarski premijer.

"Bugarska će odlučiti o svojim odbrambenim planovima sama, u koordinaciji s partnerima u NATO", izjavio je danas bugarski premijer Kiril Petkov pozivajući Rusiju da učestvuje u dijalogu sa Zapadom s ciljem smanjenja tenzija.

Kako dodaje Petkov, Bugarska je suverena država, koja je davno izabrala da postane članica NATO.

"Kao takvi, sami odlučujemo da organizujemo odbranu naše zemlje u koordinaciji s našim partnerima", kaže Petkov, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Svet