Region

Premijer Bugarske odgovara na ruske zahteve: Sami odlučujemo o odbrani zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2022

-

15:50

Premijer Bugarske odgovara na ruske zahteve: Sami odlučujemo o odbrani zemlje
Premijer Bugarske odgovara na ruske zahteve: Sami odlučujemo o odbrani zemlje - Copyright Tanjug AP/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska će odlučiti o svojim odbrambenim planovima sama, u koordinaciji s partnerima u NATO, izjavio je danas bugarski premijer Kiril Petkov pozivajući Rusiju da učestvuje u dijalogu sa Zapadom s ciljem smanjenja tenzija.

Petkov je to izjavio u bugarskoj skupštini reagujući na izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da bezbednosne garancije koje Rusija traži od Zapada u vezi sa povlačenjem stranih trupa, oružja i opreme odnose se i na Bugarsku i Rumuniju kao dve zemlje koje nisu bile članice NATO 1997. godine.

"Bugarska je suverena država, koja je davno izabrala da postane članica NATO. Kao takvi, sami odlučujemo da organizujemo odbranu naše zemlje u koordinaciji s našim partnerima", rekao je Petkov, kako prenosi Rojters.

Moskva je tražila pravno obavezujuće garancije NATO da će blok prestati da se širi na istok i da će se vratiti na granice iz 1979. godine.

Na pitanje šta to znači za Bugarsku i Rumuniju, koje su se pridružile NATO posle 1997. godine, rusko ministarstvo spoljnih poslova navodi da Rusija želi da se sva strana oprema i vojska povuku iz tih zemalja, dodaje Rojters.

"Radi se o povlačenju stranih trupa, opreme i naoružanja, kao i o drugim koracima sa ciljem vraćanja situacije na stanje iz 1997. godine u zemljama koje nisu bile članice NATO u to vreme. To uključuje i Bugarsku i Rumuniju", istakao je Lavrov.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa