Fokus

Stoltenberg: NATO jedinstven pred moguću rusku agresiju na Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2022

-

22:50

Stoltenberg: NATO jedinstven pred moguću rusku agresiju na Ukrajinu
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg naglasio je jedinstvo tog saveza suočenog s mogućom ruskom agresijom na Ukrajinu.

"Svi NATO saveznici nekoliko puta su jasno dali do znanja da ćemo reagovati ako Rusija još jednom sprovede agresivne akcije protiv Ukrajine", rekao je Stoltenberg u izjavi koju je preneo CNN.

"Spremni smo da nametnemo sankcije i naravno razmišljamo i o povećanju raspoređenih vojnika NATO u istočnom delu Alijanse", kazao je on.

"Istovremeno, pozvali smo Rusiju na niz sastanaka kako bismo seli i pokušali da pronađemo politicko rešenje", naglasio je Stoltenberg.

Bajden upozorio Rusiju, Kremlj odgovorio

Povodom situacije sa Rusijom i Ukrajinom oglasio se i američki predsednik Džozef Bajden, koji je izjavio danas da je jasno stavio do znanja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da će se svako kretanje ruskih vojnih snaga u Ukrajini smatrati invazijom.

Bajden je na konferenciji za medije istakao da će Rusija platiti visoku cenu u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu, kao i da su SAD pripremile paket sankcija koje će im uvesti ukoliko se to desi, prenosi agencija Rojters.

Ruske vlasti saopštile su ranije danas da upozorenje predsednika Bajdena o mogućim razornim posledicama ukoliko Rusija krene na Ukrajinu, neće pomoći smanjenju tenzija, već bi moglo dodatno da destabilizuje situaciju.

Na molbu da prokomentariše Bajdenovu izjavu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Rusija dobija slična upozorenja već više od jednog meseca.

"Mislimo da ona ni na koji način ne doprinose smanjenju tenzije koja je sada podignuta u Evropi i šta više, mogu da dovedu do destabilizacije situacije", rekao je Peskov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet