Fokus

Stejt department: Rusija regrutuje špijune iz Ukrajine kako bi došla do osetljivih informacija

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2022

-

17:55

Stejt department: Rusija regrutuje špijune iz Ukrajine kako bi došla do osetljivih informacija
Stejt department: Rusija regrutuje špijune iz Ukrajine kako bi došla do osetljivih informacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uoči moguće dalje invazije na Ukrajinu, ruske obaveštajne službe, uglavnom Federalna služba bezbednosti (FSB) regrutuju ukrajinske državljane na ključnim pozicijama kako bi dobili pristup osetljivim informacijama, navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

FSB, koja je pod sankcijom SAD,  koristi ove zvaničnike u pokušaju da stvori nestabilnost u Ukrajini, stoji dalje u saopštenju. U bliskoj saradnji sa Vladom Ukrajine, SAD rade na identifikaciji i njihovom razotkrivanju kako bi osujetile te operacije.

SAD danas uvode sankcije za četiri osobe povezane sa tekućim uticajnim aktivnostima ruskih obaveštajnih službi koje imaju za cilj da destabilizuju Ukrajinu. Ova akcija ima za cilj da potkopa tekuće napore Rusije za destabilizaciju Ukrajine, navedeno je u saopštenju.

Ona je odvojena i razlikuje se od širokog spektra mera velikog uticaja koje su SAD i njihovi saveznici i partneri spremne da nametnu kako bi naneli značajne troškove ruskoj ekonomiji i finansijskom sistemu ako bi izvršili invaziju na Ukrajinu.

Pojedinci koji su na meti sankcija, od kojih su dvojica poslanici u ukrajinskom parlamentu, deluju po nalogu FSB i podržavaju ruske destabilizujuće i opasne operacije uticaja, koje potkopavaju ne samo Ukrajinu već i fundamentalne principe demokratije, navodi SD u saopštenju.

Četiri osobe koje su danas označene su Taras Kozak, Oleh Vološin, Vladimir Olijnik i Vladimir Sivkovič, stoji u saopštenju.

Rusija je godinama koristila hibridne taktike, uključujući dezinformacije i druge kampanje uticaja da destabilizuje Ukrajinu, navedeno je u saopštenju, uz zapažanje da kampanje uticaja Rusije nisu usmerene samo na Ukrajinu, te da je duže od decenije Rusija širom sveta koristila dezinformacione mreže i podružnice obaveštajnih službi da bi širila lažne narative u prilog svojim strateškim ciljevima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet